Spotify voor loopbaanadvies

Over de werking van algoritmes voor het vinden van leuke banen

Iedere vrijdag stelt Spotify een lijst met muziek samen die je niet kent, maar wel wilt horen. Wat blijkt? Door gebruik van slimme algoritmes sluiten de nummers daadwerkelijk aan op jouw smaak. Kunnen algoritmes voor jou ook de juiste lijst met jobs samenstellen? Een beroepsfunctie die je misschien nog niet kent, maar wel graag wil ontdekken. Waarom? Omdat hij perfect aansluit bij jouw vaardigheden en ambities! En hoe werkt dat dan? Dat ontdek je hieronder. Kan je niet wachten en wil je al vast geadviseerd worden. Doe dan een ‘gewone’ beroepskeuzetest.

BEROEPSKEUZETEST

algoritme loopbaanadviseur

Hoe werkt een algoritme als loopbaanadviseur?

Een algoritme wordt ook wel eens slimme software genoemd. Maar hoe werkt een algoritme en hoe kan een algoritme een baan vinden die ik leuk vind?

Een algoritme is een instructie in een programmeertaal om een bepaald probleem op te lossen of taak uit te voeren. Een algoritme wordt altijd met een bepaald doel gemaakt. Het algoritme van Spotify heeft bijvoorbeeld als doel jou zo lang mogelijk liedjes te laten luisteren. Want dan verdient Spotify meer geld aan advertenties of besluit je tegen betaling een abonnement te nemen. Om dit te bereiken stellen ze voor jou gepersonaliseerde lijsten op als de ‘Release Radar’ en ‘Discover Weekly’. Een algoritme dat alleen liedjes laat zien die je niet leuk zou vinden, leidt tot teleurstelling. Het algoritme van Spotify moet dus ontdekken welke genres en artiesten jij leuk vindt. Tot slot worden algoritmes beter naarmate ze meer data kunnen analyseren. Dus hoe vaker jij een app als Spotify gebruikt, hoe beter het algoritme weet wat jij zoekt. Een algoritme als loopbaanadviseur werkt ongeveer hetzelfde als het algoritme van een dienst als Spotify.

Wekelijks zijn er meer dan 60.000 nieuwe vacatures in Nederland. Hoe weet je nu welke vacature daarvan het beste bij jou past? Een loopbaanalgoritme probeert te ontdekken welke functies jou zullen aanspreken. Hierbij zijn de vaardigheden en competenties die jou onderscheiden van anderen erg belangrijk. Daarnaast zal het algoritme keuzes van werkgevers analyseren. Hieruit kan bijvoorbeeld blijken dat voor sommige functies of werkzaamheden werkgevers een voorkeur hebben voor kandidaten met een bepaald persoonlijkheidsprofiel of bepaalde vaardigheden. Deze kennis gebruikt het algoritme weer om je vacatures te laten zien waarbij de kans groot is dat deze passen bij jouw vaardigheden en competenties. En hoe meer kandidaten succesvol gekoppeld worden aan werkgevers, hoe beter het algoritme in staat is om de juiste match te maken. Als recruiter maar ook als loopbaanadviseur.

robot loopbaanadviseur

Fysieke robot als loopbaanadviseur?

In plaats van algoritmes wordt bij slimme software ook vaak de term robot gebruikt. Maar bij een robot worden meestal fysieke toepassingen met behulp van algoritmes bedoeld. Zoals een drone of grasmaairobot. Bij een robot als loopbaanadviseur zullen veel mensen dan ook denken aan een robot waarmee je praat over jouw loopbaanvragen. De kans dat dit realiteit wordt, is heel klein. Loopbaanalgoritmes via app’s en websites zullen je in de toekomst waarschijnlijk veel beter kunnen helpen.

Probeer nu zelf een algoritme voor loopbaanadvies

Wil je nu zelf ervaren of een algoritme jou kan helpen bij het vinden van werk dat jij leuk vindt? Maak dan een account aan op een netwerksite als LinkedIn. Naast je hard skills (zoals afgeronde opleiding, leeftijd en werkervaring) zal je ook je soft skills (generieke vaardigheden en persoonlijkheid) kunnen opgeven. Op basis hiervan gaat het algoritme voor jou aan de slag. Op basis van jouw skills maar op ook basis van jouw connecties en artikelen die leuk vindt, zal het algoritme jouw suggestie geven voor passende vacatures.