Soft skills

Wat zijn soft skills?

Allereerst, wat is een soft skill? Soft skill is een Engelse term en letterlijk vertaald is het een zachte vaardigheid. Naast soft skills bestaan er ook zogenaamde hard skills. In relatie tot werk geven skills aan wat je moet kunnen om een bepaald beroep uit te oefenen. Maar wat is nu precies het verschil tussen hard en soft skills? Welke soft skills kun je onderscheiden en waarom worden deze steeds belangrijker? Kun je soft skills trainen? En welke soft skills heb ik?

Wat is het verschil tussen soft skills en hard skills? 

Soft en hard skills samen vormen de vaardigheden die je nodig hebt om een bepaald beroep uit te oefenen. Sommige vaardigheden zijn vak- of beroepspecifiek. Zoals een groot rijbewijs voor een vrachtwagenchauffeur, kunnen programmeren voor een software developer of medische kennis voor een huisarts. Dit zijn de hard skills. Deze vaardigheden zijn vaak essentieel, verkrijg je meestal na het volgen van een opleiding en zijn vaak in cijfers uit te drukken. Ga voor meer informatie naar het overzicht met 10 veelgevraagde hard skills. Soft skills zijn de niet beroepspecifieke vaardigheden die in veel verschillende functies gewenst zijn. Het worden ook wel zachte vaardigheden of generieke competenties genoemd. Denk hierbij aan vaardigheden als klantvriendelijkheid, kunnen samenwerken en innovatief denken. Soft skills zijn minder tastbaar en hangen vaak sterk samen met jouw persoonlijkheid.

Soorten soft skills

Je kunt onderscheid maken tussen veel verschillende soft skills. Sommige vaardigheden hebben betrekking op je vermogen om te leren, anderen op de manier waarop je met tegenslag omgaat. Je kunt vaardigheden ook verdelen in twee groepen. De interpersoonlijke vaardigheden en intra-persoonlijke vaardigheden. De interpersoonlijke soft skills hebben betrekking op je sociale vaardigheden en hoe je met andere mensen omgaat. Kun je bijvoorbeeld goed samenwerken, verkopen of verzorgen? De intra-persoonlijke vaardigheden hebben betrekking op je innerlijke vaardigheden en niet hoe je met anderen omgaat. Ben je bijvoorbeeld creatief, een doorzetter, zelfredzaam of accuraat? Elke indeling van soft skills is willekeurig. Uiteindelijk gaat het erom welke vaardigheden jij hebt en in welke situatie deze nodig of gewenst zijn. Benieuwd welke soft skills veelgevraagd zijn? Bekijk dan de lijst met de 30 meest gevraagde soft skills. In deze lijst staan de soft skills die werkgevers het vaakst noemen in vacatures.

30 soft skills

Soft skills worden steeds belangrijker

Soft skills worden steeds belangrijker. Uit een analyse van SkillsInZicht.nl blijkt dat er in vacatureteksten steeds vaker om soft skills wordt gevraagd. Naast de essentiële hard skills willen werkgevers ook medewerkers die qua persoonlijkheid goed passen bij het bedrijf. Omdat ze bijvoorbeeld veel klantcontact hebben of in een team moeten passen. Daarnaast is er nog een andere belangrijke trend die ervoor gaat zorgen dat deze vaardigheden steeds belangrijker gaan worden. Deze trend heet robotisering. Robots zijn vooral goed in hard skills. Denk aan een lasrobot of aan slimme software waarmee data worden ingevoerd en gecontroleerd. Maar robots zijn niet goed in soft skills. Een robot is bijvoorbeeld niet creatief of in staat om samen te werken. Met deze vaardigheden onderscheiden mensen zich van robots en soft skills worden dan ook de competenties van de toekomst genoemd.

Kun je soft skills trainen?

Soft skills hangen sterk samen met je persoonlijkheid. De een is van nature creatiever dan de ander. Sommige mensen zijn geboren netwerkers en stappen makkelijk op mensen af. Andere mensen zijn weer beter in staat om voor zichzelf op te komen. Dit betekent niet dat je niks aan je soft skills kunt doen. Er zijn bijvoorbeeld trainingen die je leren om creatief te denken, te presenteren, minder spanning te ervaren of assertiever te worden. Door deze trainingen zal je persoonlijkheid niet veranderen maar je leert wel om te gaan met je valkuilen of hier minder last van te hebben. Benieuwd naar softskill trainingen? Bekijk het overzicht van soft skill trainingen.

SOFT SKILL TRAINNIGEN

Test je soft skills

Ben je benieuwd welke soft skills je bezit? De manier om dit te onderzoeken is door het maken van een test. Gebruik hiervoor de competentietest. Deze competentietest onderzoekt welke vaardigheden van de toekomst het meest op jou van toepassing zijn. Ben je vooral klantgericht, samenwerkend, zelfredzaam, analytisch, gedreven of creatief? In de uitslag kun je zien welke beroepen bij jouw competenties passen. Doe nu de competentietest en ontdek welke veelgevraagde soft skills jij bezit.

COMPETENTIETEST

 

Is het nu softskills of soft skills?

In het Engels bestaat de term soft skills uit twee woorden. In het Nederlands wordt het soms aan elkaar geschreven als softskills. Er bestaat geen duidelijke regel voor, maar in de meeste Nederlandstalige publicaties wordt de term softs skills los van elkaar geschreven. Daarnaast bestaat er veel verwarring over de term skills in relatie tot competenties en vaardigheden. Met deze drie termen wordt eigenlijk hetzelfde bedoeld. Een skill is een vaardigheid en daarmee een competentie. Ook organisaties als Kennisnet, de EU en het ROA (Research Centre for Education and the Labour Market) gebruiken de termen vaardigheden en competenties door elkaar. Zij maken met andere woorden geen onderscheid tussen vaardigheden en competenties. Binnen de groep van vaardigheden kun je wel weer onderscheid maken tussen hard en soft skills, zoals in dit artikel is gedaan.