Vacaturesites voor beroepskeuze

Hoe kun je een vacaturesite inzetten voor het vinden van ander werk?

11 februari 2020
Bezoekers van vacaturesites weten vaak wat ze willen en gaan gericht te werk. Een vacaturesite wordt door hen gebruikt om op basis van het eigen beroep een openstaande vacature te vinden en om op te solliciteren. Maar ook als je eigenlijk niet weet wat je wilt, kun je een vacaturesite goed gebruiken. Niet om direct te solliciteren op een vacature, maar als tool voor beroepskeuze. Een vacaturesite bevat veel informatie die je ook heel goed voor jezelf kunt gebruiken om te ontdekken welk werk nog meer bij je past. Je kunt dit op verschillende manieren doen.

vacaturesites beroepskeuze

5 tips voor het gebruik van een vacaturesite

1. Gebruik het zoekveld voor interesses

De meeste banensites hebben een zoekveld. Daarmee kun je vacatures selecteren op elke denkbare term. Algemene termen als manager zullen veel vacatures opleveren. Je kunt vacatures ook selecteren op jouw persoonlijke interesses. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld termen als praktisch, creatief, sociaal of maatschappelijk. Gebruik dus termen die jij belangrijk vindt in een baan en aansluiten bij jouw persoonlijkheid. Wil je weten wat jouw interesses zijn? Doe dan de beroepskeuzetest.

2. Selecteer vacatures bij jou in de buurt

Het aanbod van vacatures is doorgaans heel groot waardoor het alleen maar moelijker is om een keuze te maken. Wil je eigenlijk niet verhuizen of wil graag in een bepaalde stad of regio wonen? Selecteer dan het gebied waar je zou willen werken. Bij sommige vacaturesites kun je zelfs op het niveau van een stad vacatures selecteren. Kijk welke vacatures er over blijven. Welke spreken je aan en welke niet?

3. Selecteer vacatures op competenties

Voor elke baan worden competenties gevraagd. Om verpleegkundige te worden moet je bijvoorbeeld een opleiding verpleegkunde hebben gevolgd. Maar in vacatures wordt ook gevraagd om soft skills. Dit zijn competenties die in verschillende functies gewenst zijn en die niet beroepspecifiek zijn. Denk aan een competentie als goed kunnen samenwerken, stressbestendig of representatief. Met een competentielijst of competentietest kun je vaststellen welke competenties bij jou passen. Op basis van jouw soft skills kun je vacatures (via het algemene zoekveld) zoeken die bij jou passen. Voor sommige vacatures zal je je moeten laten omscholen, sommige zullen niet haalbaar zijn maar wellicht zitten er ook aansprekende vacatures bij die wel passen!

4. Selecteer vacatures op opleidingsniveau

Eigenlijk erg voor de hand liggend, selecteer vacatures op opleidingsniveau. Als het aanbod dan nog steeds heel groot is, kun je vervolgens selecteren op competenties (zie tip 3), interesses (zie tip 1) en regio (tip 2). Selecteer de vacatures die overblijven. Zitten er vacatures bij die om omscholing vragen of kun je direct aan de slag?

5. Vind soortgelijke beroepen

Veel beroepen worden vaak anders genoemd terwijl de werkzaamheden en gevraagde competenties vrijwel identiek zijn. Een pakketbezorger wordt ook wel een koerier genoemd en een programmeur een software developer. Maar er zijn ook genoeg beroepen waarbij er veel overlap is tussen de werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een winkelverkoper en een klantenservicemedewerker of een belastingadviseur en wiskundeleraar. Tik in het zoekveld van een vacaturesite het beroep eens in dat jij uitoefent of zou willen uitoefenen en kijk welke beroepen er dan verschijnen. Je zal zien dat er ook beroepen worden getoond met een andere benaming. Organisaties die op zoek zijn naar goed personeel gebruiken vaak synoniemen, noemen in hun vacature beroepen die goed aansluiten of de vacaturesite zelf toont soortgelijke beroepen om de kans op een match zo groot mogelijk te maken.

 

Welke vacaturesites kan ik gebruiken?

Er zijn heel veel vacaturesites. Welke banensite kun je nu het beste gebruiken? Speciaal hiervoor hebben we de beste vacaturesites voor jou op een rij gezet.

BESTE VACATURESITES