Voordelen van een rijbewijs voor je werk en bij het zoeken naar een baan

Als je er de financiële ruimte voor hebt, is het halen van een rijbewijs een investering die zichzelf op werkgebied goed kan terugbetalen. Natuurlijk is het überhaupt fijn om wat mobieler te zijn, maar bij het zoeken naar een baan merk je dat een rijbewijs veel extra mogelijkheden biedt.

  1. Een rijbewijs komt in bijna elke baan van pas
  2. Je kan collega’s helpen
  3. Het vergroot je carrièrekansen
  4. Er zijn ook banen waarvoor een rijbewijs vereist is
rijbewijs voordelen

Bij bijna elke baan komt een rijbewijs van pas

Voor veel werkgevers zal een rijbewijs van pas komen. Bijvoorbeeld om even iets op te halen, boodschappen te doen of als je op weg bent naar een klant. Die ritjes tijdens je werk zijn dus de momenten waarop je investering zich uitbetaalt. Ook voor banen waarbij je niet direct aan een auto denkt, kan deze toch goed van pas komen. Een promotor of marketeer kan bijvoorbeeld met de auto een rondje door de stad rijden om te kijken of de reclameposters al op de billboards hangen; een kok kan de voorraad even snel aanvullen; en een monteur kan naar een adresje voor dat ene onderdeel dat ontbrak in de garage. In vacatures staat het hebben van rijbewijs zeker niet altijd vermeld als eis, maar een rijbewijs komt een stuk vaker van pas dan je bij voorbaat denkt.

 

Collega’s mee uit de brand helpen

Doordat je een rijbewijs hebt kun je er op verschillende momenten zijn voor je collega’s. Bijvoorbeeld door een lift aan te bieden als de treinen niet rijden of om iemand naar huis te brengen als diegene een lekke fietsband heeft opgelopen. Ook is het mogelijk om met je collega’s te carpoolen. Zo belast je minder het milieu en je leert tegelijk je collega's beter kennen. Veel leuker dan in je eentje forenzen, en samen kun je op weg naar huis alle werkstress even relativeren.

 

Vergroten van werkgebied en carrièrekansen 

Een rijbewijs en auto is niet alleen handig als je al werk hebt, maar ook als je werk zoekt. Je kunt grotere afstanden afleggen en je zoekgebied qua banen dus uitbreiden. Kortom: bij het filteren van vacatures blijven er heel wat meer banen over om uit te kiezen. Uiteraard de vacatures waarin een rijbewijs en auto een pré zijn, maar ook vacatures op werkplekken die voorheen lastig bereikbaar waren.  En je kunt met een auto ook je eigen bedrijf beginnen als zzp’er. Bijvoorbeeld koerierswerk, een uitlaatservice, cateringbedrijf of door als mobiele kapper of fietsenmaker de kost te gaan verdienen. Daarmee maak je van het halen van je rijbewijs en het hebben van een auto een verdienmodel - het schoolvoorbeeld van een slimme investering.

 

Banen waarbij je een rijbewijs moet hebben

Maar er zijn ook beroepen waarbij een rijbewijs vereist is. Dus dit zijn beroepen die je zonder rijbewijs niet kan uitoefenen. Voor sommige van deze beroepen heb je een speciaal rijbewijs nodig. Zoals een groot rijbewijs (C) voor het mogen besturen van vrachtwagens.

Pakketbezorger

Ambulancechauffeur

Taxichauffeur

Leerlingenvervoerder

Examinator

Rijinstructeur

Vrachtwagenchauffeur (groot rijbewijs)

Buschauffeur (groot rijbewijs)

Bij zakelijke ritjes is de auto verzekerd

Met betrekking tot de papierwinkel die de aanschaf van een auto met zich meebrengt: als je namens je werkgever onderweg bent, is je eigen auto in veel gevallen verzekerd voor schade via de verzekering van de werkgever. Informeer ernaar, want al is een auto verzekeren verplicht, met enkel een wa-verzekering is alleen schade die je bij anderen veroorzaakt verzekerd. Dan is het wel zo fijn dat bij schade tijdens werk-ritjes deze toch gedekt wordt. Dit geldt overigens niet voor het woon-werk-verkeer.