Rijinstructeur worden
 

Rijinstructeur worden

Rijinstructeur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.276,-
vacatures
4
 

Wat doet een rijinstructeur?

Als rijinstructeur leer je veelal jonge mensen een voertuig veilig en correct te besturen. Als rijinstructeur krijg je te maken met heel veel verschillende personen. Als rijinstructeur dien je dan ook een persoon te zijn met goede contactuele eigenschappen en goed aan te kunnen voelen aan wat voor rijles iemand behoefte heeft. Je doel als rijinstructeur is dat mensen die bij jou rijlessen volgen zo snel mogelijk zelfstandig en volwaardig kunnen deelnemen aan het verkeer en dan hun rijbewijs kunnen halen. Als rijinstructeur kan je mensen voor verschillende rijbewijzen opleiden. Afhankelijk van je opleiding leidt je mensen op tot bestuurder van een personenwagen tot een vrachtwagenchauffeur. Door de komst van robots zal de auto er de komende twintig jaar wellicht heel anders gaan uitzien en veel zelfstandiger gaan deelnemen aan het verkeer. Als bestuurder worden er dan andere eisen aan je gesteld. Voor de rijinstructeur zal dit betekenen dat je meegaat in de tijd en de aard en werkzaamheden van rijlessen zullen veranderen. Rijinstructeur wordt soms met een verbindingsstreepje geschreven. Als rij-instructeur. Andere benamingen voor dit beroep zijn rijcoach, rijdocent en rijleraar.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van rijinstructeur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van rijinstructeur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is rijinstructeur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van rijinstructeur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een rijinstructeur bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een rijinstructeur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een rijinstructeur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.276,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een rijinstructeur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend rijinstructeur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen rijinstructeur

Rijinstructeur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor rijinstructeur.

Vacatures rijinstructeur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als rijinstructeur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is rijinstructeur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.