Vrachtwagenchauffeur worden
 

Vrachtwagenchauffeur worden

Vrachtwagenchauffeur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
79%
gemiddeld jaarsalaris
€ 21.303,-
vacatures
3368
 

Wat doet een vrachtwagenchauffeur?

Een vrachtwagenchauffeur bestuurt vrachtwagens voor het vervoer van goederen, vloeistoffen en zwaar materieel over korte en lange afstanden. Afhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkt moet je soms ook zelf helpen bij het laden en lossen van goederen. Een vrachtauto of vrachtwagen, in België ook wel camion genoemd, is een motorvoertuig gemaakt voor het vervoeren van goederen en waarvan de toegestane maximale massa meer dan 3500 kilogram bedraagt. Een trekker (ander woord voor vrachtwagen) met oplegger is de meest voorkomende vrachtwagen. Maar er zijn ook talloze andere soorten vrachtwagens. Zoals tankwagens en kiepwagens. Voor het beroepsmatig mogen rijden van zware vrachtwagens worden in het binnen- en buitenland extra eisen gesteld en dient men in het bezit te zijn van speciale chauffeursdiploma’s. Om een vrachtwagen met aanhanger te mogen besturen heb je een rijbewijs CE nodig. Voor een vrachtwagen zonder aanhanger volstaat een rijbewijs C. Om beroepsmatig vrachtwagens te mogen besturen moet je rijbewijs voorzien zijn van de code 95. Een vrachtwagenchauffeur wordt ook wel een chauffeur wegvervoer, beroepschauffeur, trucker, chauffeur CE of internationaal vrachtwagenchauffeur genoemd.

Hoe word ik vrachtwagenchauffeur?

Er zijn diverse opleidingen tot vrachtwagenchauffeur. Vaak moet je eerst een test afleggen om te kijken hoe vaardig je al bent. Ook moet je om de zoveel tijd een medische test afleggen. Afhankelijk van je vaardigheid kun je je grootrijbewijs in 25 tot 30 lessen halen, verspreid over een periode van vier tot zes maanden. De kosten voor het behalen van je vrachtwagenrijbewijs bedragen al snel vier tot vijf duizend euro. Er is echter veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs zodat veel werkgevers ook een baan plus opleiding aanbieden. Als je al een rijbewijs hebt, kun je kiezen uit duizenden vacatures. Bijvoorbeeld op sites als werkzoeken.nl en adzuna.nl.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken vrachtwagenchauffeur

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van vrachtwagenchauffeur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is vrachtwagenchauffeur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep vrachtwagenchauffeur

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een vrachtwagenchauffeur bedraagt 79%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een vrachtwagenchauffeur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen vrachtwagenchauffeur

Vrachtwagenchauffeur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor vrachtwagenchauffeur.

Vacatures en salarissen vrachtwagenchauffeur

Het gemiddeld jaarsalaris van een vrachtwagenchauffeur bedraagt € 21.303,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is vrachtwagenchauffeur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Vrachtwagenchauffeur
 2. Beveiliger
 3. Hovenier
 4. Onderhoudsmonteur
 5. Logistiek medewerker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.