Taxichauffeur worden
 

Taxichauffeur worden

Taxichauffeur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
89%
gemiddeld jaarsalaris
€ 24.271,-
vacatures
56
 

Wat doet een taxichauffeur?

Als taxichauffeur bestaan je werkzaamheden uit het vervoeren van passagiers en hun bagage door het besturen van auto's, busjes of limousines. Je bent als taxichauffeur dienstverlenend ingesteld en helpt passagiers bij het in- en uitstappen en het dragen van de bagage. Soms ben je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je voertuig, je eigen administratie en het innen van geld. Je kunt twee typen taxichauffeurs onderscheiden. De taxichauffeurs die zich vooral toeleggen op straattaxivervoer en taxichauffeurs die zich toeleggen op contractvervoer. Bij het laatste kun je denken aan het vervoer van leerlingen, directieleden en VIP-vervoer en vervoer van minder valide mensen. Veel van deze ritten zijn contractueel vastgelegd. Bijvoorbeeld tussen een school of zorginstelling met een taxibedrijf. Als je als taxichauffeur groepen leerlingen of andere groepen vervoert, heet je een taxichauffeur groepsvervoer. Door de komst van automatisering en internet is het beroep van taxichauffeur erg veranderd. Navigatiesoftware zorgt er voor dat je als taxichauffeur nu al geen goede ‘stratenkennis’ meer hoeft te hebben van een stad of regio. Dankzij taxi-apps als Uber is de drempel om taxichauffeur te worden steeds lager geworden. Dat betekent dat er meer concurrentie is en de klant steeds meer te kiezen heeft.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van taxichauffeur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van taxichauffeur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is taxichauffeur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van taxichauffeur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een taxichauffeur bedraagt 89%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een taxichauffeur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een taxichauffeur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 24.271,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een taxichauffeur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend taxichauffeur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen taxichauffeur

Taxichauffeur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor taxichauffeur.

Vacatures taxichauffeur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als taxichauffeur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is taxichauffeur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.