Buschauffeur worden
 

Buschauffeur worden

Buschauffeur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
67%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.222,-
vacatures
339
 

Wat doet een buschauffeur?

Wil jij buschauffeur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor buschauffeurs. Maar wat doet een buschauffeur eigenlijk? Werken als buschauffeur betekent dat je passagiers op een veilige en comfortabele manier naar hun bestemming brengt. Waar werkt een buschauffeur? Dit kan in het openbaar vervoer waarbij je in een lokaal gebied lijndiensten verzorgt. Je kunt ook chauffeur zijn van een touringcar waarbij je nationaal of internationaal over langere afstanden rijdt. Je vervult dan vaak ook de rol van reisleider. In alle gevallen heb je met passagiers te maken en kun je goed tegen stress. Je dient zorgvuldig en punctueel te werken en je houdt van rijden en afwisseling. Buschauffeur worden? Veel vervoerders bieden zelf opleidingen aan waarmee je na het voltooien van je opleiding direct bij hen in dienst kunt treden. Afhankelijk van het type bedrijf en de dienst die je verzorgt is de benaming van het beroep chauffeur openbaar vervoer, buschauffeur of touringcarchauffeur.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van buschauffeur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van buschauffeur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is buschauffeur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van buschauffeur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een buschauffeur bedraagt 67%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een buschauffeur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een buschauffeur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.222,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een buschauffeur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend buschauffeur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen buschauffeur

Buschauffeur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor buschauffeur.


Is buschauffeur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.