Bouwkundig tekenaar worden
 

Bouwkundig tekenaar worden

Bouwkundig tekenaar worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
52%
gemiddeld jaarsalaris
€ 38.025,-
vacatures
95
 

Wat doet een bouwkundig tekenaar?

Wat doet een bouwkundig tekenaar? Voorbereiden van gedetailleerde tekeningen voor ontwerpen en plattegronden voor gebouwen volgens de door de architect aangeleverde specificaties. Een bouwkundig tekenaar maakt met andere woorden bouwkundige tekeningen van alle onderdelen, constructies, afmetingen en materialen van een bouwwerk. Van fundament tot en met schoorsteen. Uitgangspunt zijn de plannen van een architect of binnenhuisarchitect. Als een bouwkundig tekenaar het bouwkundig ontwerp vastlegt in een digitaal model waarin alle specificaties zijn verwerkt en tevens de voortgang bewaakt, heet deze vaak een BIM Modelleur. Bij eenvoudigere en veelvoorkomende ontwerpen kunnen bouwkundig tekenaars zelf een ontwerp maken.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van bouwkundig tekenaar bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van bouwkundig tekenaar. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is bouwkundig tekenaar misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van bouwkundig tekenaar verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een bouwkundig tekenaar bedraagt 52%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een bouwkundig tekenaar binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een bouwkundig tekenaar?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 38.025,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een bouwkundig tekenaar met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend bouwkundig tekenaar. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een bouwkundig tekenaar gemiddeld € 35.000 per jaar. Dat is bruto € 2.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.500 per maand en ongeveer € 3.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor bouwkundig tekenaars met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen bouwkundig tekenaar

Bouwkundig tekenaar worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor bouwkundig tekenaar.

Vacatures bouwkundig tekenaar

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als bouwkundig tekenaar? Bekijk hieronder de vacatures.


Is bouwkundig tekenaar niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & artistiek. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Meubelmaker
 2. Banketbakker
 3. Fotograaf
 4. Chef-kok
 5. Illustrator

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.