BIM Modelleur worden
 

BIM Modelleur worden

BIM Modelleur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 41.400,-
vacatures
55
 

Wat doet een bim modelleur?

BIM staat voor building information model. Bij steeds meer bouwprojecten wordt met een BIM gewerkt of is een BIM zelfs verplicht. Een BIM is een digitaal model van een bouwkundig ontwerp. In dit model is alle relevante informatie verwerkt. Dus niet alleen informatie over de ruimtes en stenen maar ook over alle kabels, leidingen, draagconstructies, gebruikte materialen, etc. Alle partijen die bij een bouwproject betrokken zijn, werken via de gemeenschappelijke BIM. Een BIM Modelleur is de bedenker of ontwerper van een BIM en is de verbindende factor tussen disciplines. Een BIM modelleur bewaakt ook de voortgang en oplevering. Als er een wijziging wordt doorgevoerd, kan een BIM Modelleur meteen aangeven wat hiervan de consequentie is. Dit verlaagt de kans op vertragingen, kostenoverschrijdingen en andere fouten. Het is voor zowel een opdrachtgever als opdrachtnemer van groot belang dat zij kunnen beschikken over BIM Modelleurs om innovatieve en complexe projecten te kunnen realiseren waarbij de kwaliteit van het eindproduct voorop staat en risico’s beheersbaar zijn. Als BIM Modelleur ben je aan de ene kant in staat om bouwkundig te denken. Aan de andere kant beschik je over voldoende kennis van de software waarmee je een digitaal model van een gebouw maakt en onderhoudt. Een BIM Modelleur wordt ook wel een BIM professional of BIM Engineer genoemd. Omdat veel BIM Modelleurs met REVIT software werken, worden ze ook wel REVIT Modelleurs genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van bim modelleur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van bim modelleur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is bim modelleur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van bim modelleur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een bim modelleur bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een bim modelleur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een bim modelleur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 41.400,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een bim modelleur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend bim modelleur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen bim modelleur

BIM Modelleur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor bim modelleur.

Vacatures bim modelleur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als bim modelleur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is bim modelleur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.