Interieurarchitect worden
 

Interieurarchitect worden

Interieurarchitect worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een interieurarchitect?

Een interieurarchitect houdt zich bezig met het indelen, ontwerpen en leveren van interieurs voor woningen, bedrijven en industriële complexen. Met als doel om ontwerpen te bedenken die praktisch, esthetisch en doelmatig zijn om een hogere productiviteit, verkoop van goederen of het verbeteren van levensstijl te bevorderen. Een interieurarchitect kan zich eventueel specialiseren op een specifiek terrein, stijl of stadium van interieurontwerp. Een interieurarchitect wordt soms ook een interieurontwerper of binnenhuisarchitect genoemd.

Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een interieuradviseur?

Er zijn een paar grote verschillen tussen een interieurarchitect en een interieuradviseur.

 • Een interieurarchitect is een beschermde titel. Daarentegen mag iedereen zichzelf interieuradviseur noemen. Interieurarchitecten moeten ingeschreven staan in het architectenregister om deze titel te mogen voeren.
 • Een interieuradviseur mag aan de slag zonder daarvoor een opleiding te hebben gevolgd. Goede interieuradviseurs hebben meestal wel een opleiding gevolgd of hebben bewezen gevoel voor styling en interieur en worden aanbevolen door hun klanten. Een interieurarchitect heeft een opleiding op minimaal hbo-niveau gevolgd.
 • Een interieurarchitect heeft bouwkundige kennis waarmee deze ontwerpen kan maken voor het realiseren van bijvoorbeeld een aanbouw, nis of dakkapel. Een interieuradviseur gebruikt de bestaande ruimte om deze te verfraaien door middel van meubels, wandbekleding en accessoires.

 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van interieurarchitect bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van interieurarchitect. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is interieurarchitect misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van interieurarchitect verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een interieurarchitect bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een interieurarchitect binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een interieurarchitect?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een interieurarchitect met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend interieurarchitect. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een binnenhuisarchitect over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een interieurarchitect € 46.000. Dat is afgerond bruto € 3.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen kunnen echter sterk verschillen. Van € 3.400 per maand tot ongeveer € 4.500 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor binnenhuisarchitecten met werkervaring of door werkgevers die bereid zijn meer te betalen voor hetzelfde werk.Opleidingen en cursussen interieurarchitect

Interieurarchitect worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor interieurarchitect.

Vacatures interieurarchitect

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als interieurarchitect? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is interieurarchitect niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.