Architect worden
 

Architect worden

Architect worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 53.448,-
vacatures
342
 

Wat doet een architect?

Wil jij architect worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor architecten. Maar wat doet een architect eigenlijk? Een architect is belast met het ontwerpen en plannen van gebouwen, zoals woonhuizen, kantoorgebouwen, theaters, fabrieken en ander onroerend goed. Een architect werkt meestal in opdracht van grotere opdrachtgevers zoals een gemeente of een vastgoedontwikkelaar. Sommige architecten werken ook in opdracht van particulieren. Als architect zet je een idee om in iets tastbaars dat ook dient te voldoen aan praktische en wettelijke eisen. Zoals op het gebied van veiligheid, gebruiksgemak en welstand (mate waarin ontwerp volgens de regels past in de omgeving). Als architect ben je dus aan de ene kant heel conceptueel bezig en aan de andere kant heel concreet en gedetailleerd. Waar werkt een architect? Voor de meeste architecten is het een droom om een eigen architectenbureau te hebben. De concurrentie is echter heel groot. Veel architecten werken bij een bestaand architectenbureau. Maar als architect kun je bijvoorbeeld ook bij een aannemer, adviesbureau of een gemeente gaan werken. Sommige architecten worden stedenbouwkundige of geven (in deeltijd) les over architectuur. Het aantal vacatures voor architecten is echter vrij beperkt. Wel zijn er veel vacatures voor architecten op het gebied van software. Zoals een .NET Architect. Maar dat is een heel ander beroep.

Hoe word ik een architect?

Architect is een beschermd beroep. Je kan jezelf dus pas architect noemen als je een opleiding tot architect hebt gevolgd. In Nederland kan dat bijvoorbeeld bij de Universiteiten van Delft en Eindhoven of aan de kunstacademies op hbo-niveau. Architect word je dus niet zomaar. En dat is ook logisch. Want je gaat gebouwen ontwerpen die mooi, duurzaam en veilig moeten zijn. Dit vraagt veel kennis en ervaring.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken architect

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van architect. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is architect misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep architect

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een architect bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een architect binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen architect

Architect worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor architect.

Vacatures en salarissen architect

Het gemiddeld jaarsalaris van een architect bedraagt € 53.448,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is architect niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Andere beroepen die hoog scoren op artistiek en intellectueel

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de persoonlijkheidskenmerken intellectueel & artistiek.

 1. Desktop publisher
 2. Architect
 3. Auteur
 4. Trendwatcher
 5. Muziektherapeut

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.