Architect worden
 

Architect worden

Architect worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 47.608,-
vacatures
641
 

Wat doet een architect?

Wil jij architect worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor architecten. Maar wat doet een architect eigenlijk? Een architect is belast met het ontwerpen en plannen van gebouwen, zoals woonhuizen, kantoorgebouwen, theaters, fabrieken en ander onroerend goed. Een architect werkt meestal in opdracht van grotere opdrachtgevers zoals een gemeente of een vastgoedontwikkelaar. Sommige architecten werken ook in opdracht van particulieren. Als architect zet je een idee om in iets tastbaars dat ook dient te voldoen aan praktische en wettelijke eisen. Zoals op het gebied van veiligheid, gebruiksgemak en welstand (mate waarin ontwerp volgens de regels past in de omgeving). Als architect ben je dus aan de ene kant heel conceptueel bezig en aan de andere kant heel concreet en gedetailleerd. Waar werkt een architect? Voor de meeste architecten is het een droom om een eigen architectenbureau te hebben. De concurrentie is echter heel groot. Veel architecten werken bij een bestaand architectenbureau. Maar als architect kun je bijvoorbeeld ook bij een aannemer, adviesbureau of een gemeente gaan werken. Sommige architecten worden stedenbouwkundige of geven (in deeltijd) les over architectuur. Het aantal vacatures voor architecten is echter vrij beperkt. Wel zijn er veel vacatures voor architecten op het gebied van software. Vaak gaat dan om vacatures voor software developers en heten dan een .NET Architect, cloud architect of IT-architect. Maar dat zijn heel andere beroepen. Een architect wordt soms ook een bouwmeester of bouwkunstenaar genoemd.

Hoe word ik een architect?

Architect is een beschermd beroep. Je kan jezelf dus pas architect noemen als je een opleiding tot architect hebt gevolgd. In Nederland kan dat bijvoorbeeld bij de Universiteiten van Delft en Eindhoven of aan de kunstacademies op hbo-niveau. Architect word je dus niet zomaar. En dat is ook logisch. Want je gaat gebouwen ontwerpen die mooi, duurzaam en veilig moeten zijn. Dit vraagt veel kennis en ervaring.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van architect bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van architect. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is architect misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van architect verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een architect bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een architect binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een architect?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 47.608,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een architect met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend architect. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een architect € 55.000. Dat is bruto € 4.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.900 per maand en ongeveer € 5.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor architecten met meer werkervaring. Maar let op. Dit zijn de salarissen die worden betaald voor IT en software architecten. Dus deze salarisindicatie geeft vooral een goed beeld voor werk in de IT sector waar je software ontwerpt, in plaats van gebouwen.Opleidingen en cursussen architect

Architect worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor architect.

Vacatures architect

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als architect? Bekijk hieronder de vacatures.


Is architect niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & artistiek. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Desktop publisher (DTP’er)
 2. Webdesigner
 3. Front-end developer
 4. Stedenbouwkundige
 5. Docent Nederlands

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.