Docent beeldende vorming worden
 

Docent beeldende vorming worden

Docent beeldende vorming worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 60.000,-
vacatures
45
 

Wat doet een docent beeldende vorming?

Een docent beeldende vorming, kunstdocent of docent beeldende kunst en vormgeving geeft les op het gebied van beeldende vakken. Je geeft bijvoorbeeld les in tekenen, schilderen, beeldhouwen of digitale vormen van kunst zoals ontwerpen en creëren van kunst met behulp van software. Maar je kunt ook les geven over de kunst en de geschiedenis van kunst. Sommige kunstdocenten zijn deeltijd kunstenaar en –docent of waren vroeger kunstenaar en leggen zich nu toe op lesgeven. Op hoger en universitair niveau zijn er ook kunstdocenten die onderzoek doen naar en les geven op het gebied van bijvoorbeeld architectuur en literatuur. Kunstdocent worden? Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waaraan je lesgeeft, is doorgaans een opleidingsniveau van hbo of hoger vereist. Denk aan een opleiding als beeldend kunstenaar, bouwkunde of kunstgeschiedenis. Bij de meeste onderwijsinstellingen moet je wel een bevoegdheid tot het geven van onderwijs hebben. Een onderwijsbevoegdheid kun je halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit. Andere veelgebruikte benamingen voor een docent beeldende vormgeving zijn tekenleraar en docent handvaardigheid.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken docent beeldende vorming

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent beeldende vorming. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent beeldende vorming misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Toekomst beroep docent beeldende vorming

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent beeldende vorming bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent beeldende vorming binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen docent beeldende vorming

Docent beeldende vorming worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent beeldende vorming.

Vacatures en salarissen docent beeldende vorming

Het gemiddeld jaarsalaris van een docent beeldende vorming bedraagt € 60.000,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent beeldende vorming niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Vertaler
 4. Pedagogisch medewerker
 5. Gastouder

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.