Kunstenaar worden
 

Kunstenaar worden

Kunstenaar worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 43.626,-
vacatures
56
 

Wat doet een kunstenaar?

Een kunstenaar of beeldend kunstenaar houdt zich bezig met het creëren van originele kunstwerken door een grote verscheidenheid aan media en technieken te gebruiken. De meeste kunstenaars hebben een opleiding aan een kunstacademie gevolgd. Maar er zijn ook kunstenaars die autodidact zijn en dus zonder opleiding aan een kunstacademie het beroep kunstenaar uitoefenen en daar van rond kunnen komen. Waar werken kunstenaars? De meeste kunstenaars zijn zelfstandig en werken vaak in opdracht. Bijvoorbeeld voor het vervaardigen van een kunstwerk in opdracht van een gemeente of particulier. Voor veel kunstenaars geldt dat het nuttig kan zijn om de vaardigheden van het ondernemerschap eigen te maken om eigen werk beter te kunnen verkopen. Over het algemeen zal je niet snel een vacature voor een kunstenaar tegenkomen. Wel wordt er vaak in overdrachtelijke zin gevraagd om een kunstenaar. Bijvoorbeeld bij functies waarin er om creativiteit wordt gevraagd voor het oplossen van problemen waar gebruikelijke oplossingen geen uitkomst bieden. Andere veelgebruikte benamingen voor het beroep van kunstenaar zijn portretschilder, kunstschilder, beeldhouwer en kunstfotograaf.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een kunstenaar?

Portretschilder - Dyonne Kant: “Ik schilder alleen portretten. Datgene wat je ziet via een innerlijke weg met gevoel voor creativiteit, passie, vrijheid en energie vertalen op doek is als een geweldig mooie reis! De kwast, het model en ikzelf zijn samen als een eenheid. Via verschillende technieken breng ik dat wat ik waarneem over op het doek of rijstpapier. Het allermooiste is om te zien als mijn schilderij mensen emotioneel raakt en ernaar willen blijven kijken. Daarvan word ik dan weer blij en raak ik nog meer geïnspireerd en gepassioneerd en wil ik door blijven gaan."

Past het beroep van kunstenaar bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van kunstenaar. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is kunstenaar misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van kunstenaar verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een kunstenaar bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een kunstenaar binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een kunstenaar?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 43.626,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een kunstenaar met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend kunstenaar. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen kunstenaar

Kunstenaar worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor kunstenaar.

Vacatures kunstenaar

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als kunstenaar? Bekijk hieronder de vacatures.


Is kunstenaar niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & artistiek. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Meubelmaker
 2. Banketbakker
 3. Fotograaf
 4. Chef-kok
 5. Illustrator

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.