Docent Nederlands worden
 

Docent Nederlands worden

Docent Nederlands worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 56.004,-
vacatures
111
 

Wat doet een docent nederlands?

Als docent Nederlands geef je les op het gebied van de Nederlandse taal en literatuur. Als docent Nederlandse taal heb je uiteraard een passie voor de Nederlandstalige taal en literatuur en vind je het leuk om andere hierover te vertellen. Je weet je pedagogische en didactische vaardigheden goed af te wisselen. Jij bereidt je lessen altijd goed voor en zorgt voor lessen die de leerlingen binden en boeien. Daarnaast neem je indien gewenst deel aan vergaderingen en oudergesprekken. Docent Nederlands worden? Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waaraan je lesgeeft, is doorgaans een opleidingsniveau van hbo of hoger vereist. Bij de meeste onderwijsinstellingen moet je wel een bevoegdheid tot het geven van onderwijs hebben. Een onderwijsbevoegdheid kun je halen door een lerarenopleiding af te ronden. Bijvoorbeeld aan een hogeschool of een online opleider.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van docent nederlands bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent nederlands. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent nederlands misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van docent nederlands verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent nederlands bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent nederlands binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een docent nederlands?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 56.004,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een docent nederlands met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend docent nederlands. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen docent nederlands

Docent Nederlands worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent nederlands.

Vacatures docent nederlands

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als docent nederlands? Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent nederlands niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.