Online marketeer worden
 

Online marketeer worden

Online marketeer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
10%
gemiddeld jaarsalaris
€ 37.445,-
vacatures
51
 

Wat doet een online marketeer?

Wil jij online marketeer worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor online marketeers. Maar wat doet een online marketeer eigenlijk? Werken als online marketeer of internetmarketeer houdt in dat je je bezig houdt met de online positionering van een product, dienst of merk. De online marketeer onderzoekt de waardering van online klanten en vertaalt dit in suggestie voor verbeteringen van websites, app's, shops, producten, diensten, prijzen of beleid. De online marketeer is tevens verantwoordelijk voor online campagnes via diverse kanalen. Als online marketeer werkt je vaak samen met andere online specialisten. Zoals op het gebied van Search Engine Optimization (SEO), webdesign, social media en software. Soms voer je deze werkzaamheden ook zelf (gedeeltelijk) uit. Waar werkt een online marketeer? Bij online bedrijven. Dat kunnen webshops zijn, maar ook online dienstverleners op het gebied van bijvoorbeeld reizen en verzekeringen.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een online marketeer?

Ralf van Veen, online marketeer bij RalfvanVeen.com: "Elke dag is anders en elke dag leer ik bij. Telkens veranderen de “regeltjes”. Bovendien kan er morgen ineens een nieuwe Google op de markt komen. Dit brengt veel dynamiek in het vak. Daarnaast zit het werk op het snijvlak van creatief en analytisch denken. Juist dat maakt het interessant. En niet onbelangrijk: als marketeer bij een online marketing bureau werk je samen met, en voor, veel bedrijven. Dat maakt het echt mensenwerk. Het werk voelt soms wel eens als een wedstrijd: Hoe zorg ik ervoor dat ik in een wedstrijd met steeds veranderende regels als eerste de bal in het doel trap?”

Past het beroep van online marketeer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van online marketeer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is online marketeer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van online marketeer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een online marketeer bedraagt 10%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een online marketeer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een online marketeer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 37.445,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een online marketeer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend online marketeer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een online marketeer gemiddeld € 33.000 per jaar. Dat is bruto € 2.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor online marketeers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen online marketeer

Online marketeer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor online marketeer.

Vacatures online marketeer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als online marketeer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is online marketeer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.