Officier van justitie worden
 

Officier van justitie worden

Officier van justitie worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 41.256,-
vacatures
2
 

Wat doet een officier van justitie?

Bij een rechtszaak heeft een verdachte te maken met drie partijen. De advocaat, die opkomt voor de belangen van de verdachte. De rechter, die uiteindelijk bepaalt wat de straf wordt en dus recht spreekt. En de officier van justitie die namens de samenleving een straf eist. Als officier van justitie ben je in dienst van het Openbaar Ministerie. Ook wel het OM genoemd. Je leidt opsporingsonderzoeken en stelt op basis hiervan een passende strafeis vast. Bij het vaststellen van een strafeis kijk je verder dan de feiten van de strafzaak en hou je rekening met het slachtoffer, de verdachte en de samenleving als geheel.

Hoe word ik een officier van justitie?

Om officier van justitie te worden, moet je minimaal aan de volgende eisen voldoen. Je moet een universitaire studie Nederlands recht hebben voltooid. Na je afstuderen moet je minimaal 6 jaar in een juridische functie hebben gewerkt. Dat kan bijvoorbeeld als bedrijfsjurist, advocaat of jurist handhaving bij de overheid.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van officier van justitie bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van officier van justitie. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is officier van justitie misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van officier van justitie verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een officier van justitie bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een officier van justitie binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een officier van justitie?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 41.256,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een officier van justitie met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend officier van justitie. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen officier van justitie

Officier van justitie worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor officier van justitie.

Vacatures officier van justitie

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als officier van justitie? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is officier van justitie niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.