Advocaat worden
 

Advocaat worden

Advocaat worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.793,-
vacatures
72
 

Wat doet een advocaat?

Wil jij advocaat worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor advocaten. Maar wat doet een advocaat eigenlijk? Werken als advocaat betekent klanten helpt bij juridische problemen. Klanten, vaak ook cliënten genoemd, kunnen zowel organisaties als particulieren zijn. De advocaat vertegenwoordigt de cliënten bij strafrechtelijke en civielrechtelijke zaken en andere juridische procedures. Denk aan echtscheidingen, conflicten op het gebied van arbeidsrecht, verdedigen van verdachten in het strafrecht, aansprakelijkheid, conflicten tussen bedrijven of tussen een individu en een bedrijf, etc. De werkzaamheden van een advocaat bestaan onder andere uit het opstellen van juridische documenten, adviseren van cliënten bij rechtshandelingen en het verdedigen of bijstaan bij een zitting. Een advocaat dient zich continue bij te scholen en goed op de hoogte te zijn van alle voor hem of haar relevante juridische ontwikkelingen. De meeste advocaten zijn gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Een advocaat wordt soms ook een raadsvrouw of raadsman genoemd. Waar werkt een advocaat? De meeste advocaten zijn werkzaam bij een advocatenkantoor, zijn zelfstandig advocaat of in dienst van grote bedrijven zoals banken en verzekeraars.

Hoe word ik een advocaat?

Wil advocaat worden? Eerst zal je rechten gestudeerd moeten hebben. Vervolgens, hoeft niet meteen, kun je de driejarige Beroepsopleiding Advocatuur gaan doen. Deze opleiding doe je bij een advocatenkantoor. Op dat moment ben je eigenlijk een stagiaire en doe je meteen het werk van een echte advocaat. Als je de beroepsopleiding met succes afrondt, ben je definitief advocaat.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een advocaat?

Quirina Bosker - Otus Legal: “Het is leuk om een bedrijf of persoon te kunnen helpen om uit een situatie te komen of bij te kunnen staan met goed advies. Dat kunnen ze zelf meestal niet omdat er zoveel wetten zijn en regelgeving is en ook nog eens jurisprudentie die daaraan invulling geeft. Het recht is namelijk knap lastig geworden en daarom kan een bedrijf of particulier soms of vaker niet zonder juridisch advies van een advocaat. Vaak zie ik de feitelijke invulling van ons vak als een schaakspel. Strategie bedenken, de ander proberen te doorgronden, creatief zijn in de oplossing en ad hoc en op langere termijn het juiste bedenken op het hoogste niveau. Dit maakt dat je iedere dag wat hebt om voor te gaan! Je bent echt nodig en hoe fijn is het als je iemand kan helpen met je passie! In termen zou het beroep passend zijn voor je als je beschikt over de volgende vaardigheden en eigenschappen: goede uitdrukkingsvaardigheid in woord en geschrift, doorzettingsvermogen, analytisch denken, geduld, creativiteit, gevoel voor verhoudingen en situaties, zelfstandigheid, leer- en nieuwsgierigheid, eigenwijs, doortastend, scherp en punctueel.”

Past het beroep van advocaat bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van advocaat. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is advocaat misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van advocaat verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een advocaat bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een advocaat binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een advocaat?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.793,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een advocaat met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend advocaat. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een advocaat € 55.000. Dat is bruto € 4.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 5.300 per maand en ongeveer € 3.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor advocaten met meer werkervaring. Advocaten bij grote en gerenommeerde kantoren en zelfstandig advocaten kunnen beduidend meer verdienen.Opleidingen en cursussen advocaat

Advocaat worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor advocaat.

Vacatures advocaat

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als advocaat? Bekijk hieronder de vacatures.


Is advocaat niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.