Advocaat worden
 

Advocaat worden

Advocaat worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 52.800,-
vacatures
58
 

Wat doet een advocaat?

Wil jij advocaat worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor advocaten. Maar wat doet een  advocaat eigenlijk? Werken als advocaat betekent klanten helpt bij juridische problemen. Klanten, vaak ook cliënten genoemd, kunnen zowel organisaties als particulieren zijn. De advocaat vertegenwoordigt de cliënten bij strafrechtelijke en civielrechtelijke zaken en andere juridische procedures. Denk aan echtscheidingen, conflicten op het gebied van arbeidsrecht, verdedigen van verdachten in het strafrecht, aansprakelijkheid, conflicten tussen bedrijven of tussen een individu en een bedrijf, etc. De werkzaamheden van een advocaat bestaan onder andere uit het opstellen van juridische documenten, adviseren van cliënten bij rechtshandelingen en het verdedigen of bijstaan bij een zitting. Een advocaat dient zich continue bij te scholen en goed op de hoogte te zijn van alle voor hem of haar relevante juridische ontwikkelingen. De meeste advocaten zijn gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Een advocaat wordt soms ook een raadsvrouw of raadsman genoemd. Advocaat worden? Eerst zal je rechten gestudeerd moeten hebben. Vervolgens, hoeft niet meteen, kun je de driejarige Beroepsopleiding Advocatuur gaan doen. Deze opleiding doe je bij een advocatenkantoor. Op dat moment ben je eigenlijk een stagiaire en doe je meteen het werk van een echte advocaat. Als je de beroepsopleiding met succes afrondt, ben je definitief advocaat. Waar werkt een advocaat? De meeste advocaten zijn werkzaam bij een advocatenkantoor, zijn zelfstandig advocaat of in dienst van grote bedrijven zoals banken en verzekeraars.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken advocaat

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van advocaat. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is advocaat misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep advocaat

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een advocaat bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een advocaat binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen advocaat

Advocaat worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor advocaat.

Vacatures en salarissen advocaat

Het gemiddeld jaarsalaris van een advocaat bedraagt € 52.800,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is advocaat niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.