Rechter worden
 

Rechter worden

Rechter worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 50.539,-
vacatures
27
 

Wat doet een rechter?

De werkzaamheden van een rechter bestaan uit het beslechten, adviseren, toewijzen of rechtspreken in een rechtbank. In civielrechtelijke procedures preek je als rechter een oordeel uit als partijen onderling een conflict hebben. In strafrechtelijke zaken kun je iemand die verdacht wordt van een strafbaar feit eventueel veroordelen. Jouw oordeel is bindend. Rechters dienen onpartijdig te zijn en zich niet te laten leiden door persoonlijke opvattingen of door sympathie voor een van de partijen. Je stelt vragen aan de partijen, luistert naar hun verhaal, luistert naar getuigen en experts en bekijkt bewijzen. Vervolgens weeg je alle feiten en kijk je naar verschillende rechtsbronnen, zoals wetboeken en jurisprudentie om tot een oordeel te komen. Wil jij rechter worden? Allereerst dien je in het bezit te zijn van een zogenaamd civiel effect. Dit krijg je bijvoorbeeld als je op universitair niveau een juridische opleiding hebt gevolg en afgrond. Daarnaast mag je uiteraard geen strafblad hebben en moet je ook een strenge selectie en opleiding tot rechter te doorlopen. Aankomend rechters moeten na hun afstuderen bovendien minimaal twee jaar buiten de rechterlijke organisatie werkervaring hebben opgedaan. Op vacaturesites zal je niet snel een vacature voor rechter tegenkomen. Op zoek naar een ander, enigszins vergelijkbaar beroep? Denk dan bijvoorbeeld aan een mediator. Net als een rechter is een mediator ook onpartijdig en probeert deze ook alle belangen af te wegen. Grote verschil is echter dat een rechter een bindende uitspraak kan doen terwijl een mediator bij een conflict afhankelijk is van de medewerking van beide partijen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van rechter bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van rechter. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is rechter misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Toekomst beroep rechter

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een rechter bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een rechter binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen rechter

Rechter worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor rechter.

Vacatures en salarissen rechter

Het gemiddeld jaarsalaris van een rechter bedraagt € 50.539,-. Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is rechter niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.