Rechter worden
 

Rechter worden

Rechter worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 64.584,-
vacatures
2
 

Wat doet een rechter?

De werkzaamheden van een rechter bestaan uit het beslechten, adviseren, toewijzen of rechtspreken in een rechtbank. In civielrechtelijke procedures preek je als rechter een oordeel uit als partijen onderling een conflict hebben. In strafrechtelijke zaken kun je iemand die verdacht wordt van een strafbaar feit eventueel veroordelen. Jouw oordeel is bindend. Rechters dienen onpartijdig te zijn en zich niet te laten leiden door persoonlijke opvattingen of door sympathie voor een van de partijen. Je stelt vragen aan de partijen, luistert naar hun verhaal, luistert naar getuigen en experts en bekijkt bewijzen. Vervolgens weeg je alle feiten en kijk je naar verschillende rechtsbronnen, zoals wetboeken en jurisprudentie om tot een oordeel te komen. Wil jij rechter worden? Allereerst dien je in het bezit te zijn van een zogenaamd civiel effect. Dit krijg je bijvoorbeeld als je op universitair niveau een juridische opleiding hebt gevolg en afgrond. Daarnaast mag je uiteraard geen strafblad hebben en moet je ook een strenge selectie en opleiding tot rechter te doorlopen. Aankomend rechters moeten na hun afstuderen bovendien minimaal twee jaar buiten de rechterlijke organisatie werkervaring hebben opgedaan. Op vacaturesites zal je niet snel een vacature voor rechter tegenkomen. Op zoek naar een ander, enigszins vergelijkbaar beroep? Denk dan bijvoorbeeld aan een mediator. Net als een rechter is een mediator ook onpartijdig en probeert deze ook alle belangen af te wegen. Grote verschil is echter dat een rechter een bindende uitspraak kan doen terwijl een mediator bij een conflict afhankelijk is van de medewerking van beide partijen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van rechter bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van rechter. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is rechter misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van rechter verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een rechter bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een rechter binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een rechter?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 64.584,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een rechter met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend rechter. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een rechter € 53.000. Dat is bruto € 4.400 per maand. De aangeboden maandsalarissen variëren tussen € 2.700 per maand en ongeveer € 6.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor rechters met een bepaalde expertise of veel werkervaring.Opleidingen en cursussen rechter

Rechter worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor rechter.


Is rechter niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.