10 veelgevraagde hard skills

12 juli 2023
Een hard skill is een vaardigheid die je verkrijgt na het volgen van een opleiding en die noodzakelijk is voor een beroep. Bijvoorbeeld een rijbewijs voor het besturen van een vrachtwagen. Naast hard skills zijn er ook soft skills. Dit zijn de vaardigheden die je van nature hebt en die in verschillende functies gevraagd worden. Zoals klantvriendelijkheid of doorzettingsvermogen. Maar wat zijn nu de meeste gevraagde hard skills? Om deze vraag te beantwoorden, hebben we gekeken naar de beroepen met de meeste online vacatures. Welke 10 hard skills worden dan vooral gevraagd? Ontdek hieronder met welke vaardigheden je snel een baan kan krijgen. Bij elke hard skill staan voorbeeldberoepen waarvoor je deze nodig hebt.

hard skills

1. Technische vaardigheden

Met technische vaardigheden worden vooral vaardigheden bedoeld die monteurs en engineers nodig hebben. De lijst hiervan is vrij lang. Maar opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld elektrotechniek, regeltechniek, verbrandingsmotoren, koude- en klimaatsystemen bieden heel veel kans op een betaalde baan.

Monteur elektrotechniek, onderhoudsmonteur, installatiemonteur, automonteur.

2. Constructievaardigheden

Constructievaardigheden zijn nodig voor het maken en repareren van objecten. Dat kan van alles zijn. Zoals werkzaamheden aan een badkamer, een huis, een meubel of een dak. Maar ook onderdelen voor machines of auto’s. Deze vaardigheden vragen om een vakopleiding en werkervaring.

Loodgieter, timmerman, draaier, frezer, dakdekker, isolatiemonteur, schilder, lasser, metselaar.

3. Financiële vaardigheden

De verwachting is dat robotisering ervoor gaat zorgen dat veel financieel-administratieve beroepen gaan verdwijnen of ingrijpend gaan veranderen. Toch is er momenteel erg veel vraag naar mensen die kunnen boekhouden of een financiële opleiding hebben afgerond.

Accountant, controller, boekhouder, belastingadviseur.

4. Rijvaardigheden

Er is heel veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Dus een rijbewijs voor een vrachtwagen is hard skill waarmee je makkelijk werk krijgt. Maar er is ook vraag mensen die bijvoorbeeld een heftruck of trein kunnen besturen.

Vrachtwagenchauffeur, heftruckchauffeur, rangeerder.

5. Zorgvaardigheden

Mensen die een verpleegkunde opleiding of een medische studie hebben afgerond, zullen voorlopig genoeg werk kunnen vinden. De verwachting is zelfs dat de vraag naar mensen met een zorgvaardigheid alleen maar zal toenemen.

Basisarts, medisch specialist, verpleegkundige, huisartsassistent.

6. Pedagogische vaardigheden

Het onderwijs en de jeugdzorg zitten te springen om mensen met een pedagogische opleiding. Dus met een opleiding op het gebied van opvoeding en lesgeven zal je vrij snel een baan vinden.

Leerkracht basisonderwijs, decent voortgezet onderwijs, pedagogisch medewerker.

7. Programmeervaardigheden

IT is niet meer weg te denken in onze samenleving. En programmeurs heb je nodig om IT-producten en diensten te onderhouden en te ontwikkelen.  Vaardigheid in een programmeertaal als Python, Java, C++, JavaScript, enz. is dan ook veelgevraagde hard skill.

Software developer, full stack developer, C# programmeur.

8. Ontwerpvaardigheden

Met ontwerpvaardigheden worden vooral de technische vaardigheden bedoeld die nodig zijn om een gebouw, IT-netwerk of machine te ontwerpen. Dit vraagt vaak om zeer specifieke kennis.

IT-architect, werktuigbouwkundige, technisch tekenaar, BIM-modelleur, elektronisch ingenieur.

9. Digitale marketingvaardigheden

Vaardigheden op het gebied van online marketing, zoals zoekmachineoptimalisatie (SEO), contentmarketing, sociale media-beheer en betaalde advertenties, zijn gewild in de digitale wereld.

SEO-specialist, online marketeer, content marketeer.

10. Data-analysevaardigheden

Voor veel beroepen moet je data kunnen analyseren. Kennis van data-analysetools en datatechnieken, zoals SPSS, SQL, R of data visualisatie is daarmee een veelgevraagde hard skill.

Consultant, data analist, KYC-analist, marktonderzoeker.

 

Leer een hard skill

Wil je een hard skill leren waarmee je snel een baan zal vinden? Ga dan naar het overzicht met kansrijke opleidingen. Hier staan de opleidingen waarmee je een veelgevraagde hard skill leert en die je vrijwel zeker aan een (nieuwe) baan helpen!

KANSRIJKE OPLEIDINGEN

 

Niet alle beroepen vragen om hard skills

Bovenstaande lijst van 10 veelgevraagde hard skills kan de indruk geven dat er vooral vraag is naar IT’ers en mensen met technische skills. Dat beeld is niet correct. Er zijn ook veel vacatures voor beroepen waarvoor je geen speciale opleiding nodig is. In de logistiek is er bijvoorbeeld veel behoefte aan orderpickers en magazijnmedewerkers. Bij supermarkten zijn ze op zoek naar vakkenvullers en in de horeca is er veel behoefte aan barkeepers en horecamedewerkers. Ook zijn er veel vacatures voor schoonmakers, verkoopmedewerkers en klantenservicemedewerkers. Allemaal beroepen waarvoor je geen speciale opleiding hoeft te volgen en je vaak zelfs zonder opleiding aan de slag kan. Als je maar over de juiste soft skills bezit. Zoals zelfstandig kunnen werken of doorzettingsvermogen.

Maar er zijn ook veel functies op mbo-, hbo- en wo-niveau waar soft skills belangrijker zijn dan specialistische kennis op het gebied van techniek, IT of iets anders. Je zou kunnen zeggen dat het voltooien van een studie een soort hard skill is. Waarmee je hebt aangetoond dat je over een bepaald werk- en denkniveau beschikt. Naast je werk- en denkniveau is een werkgever dan op zoek naar mensen met bepaalde soft skills. Zoals mensen met communicatieve vaardigheden of verkoopvaardigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om functies op het gebied van management en verkoop. Zoals een commercieel medewerker, vertegenwoordiger, accountmanager, recruiter of intercedent.

 

Hoe is dit overzicht met hard skills tot stand gekomen?

Op basis van cijfers van het UWV heeft Jobpersonality een overzicht gemaakt van beroepen met de meeste vacatures. Dit resulteerde in een lijst met 50 beroepsgroepen. Per beroepsgroep is gekeken naar de hard skills die meestal gevraagd worden. Bij iets meer dan de helft van de beroepsgroepen wordt er om een speciale hard skill gevraagd. Bijna alle hard skills konden in bovenstaande 10 categorieën worden onderverdeeld. Bij de overige beroepsgroepen zijn hard skills minder belangrijk en wordt er vooral gekeken naar de juiste soft skills, soms in combinatie met een bepaald werk- en denkniveau.