Verloskundige worden
 

Verloskundige worden

Verloskundige worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 42.036,-
vacatures
13
 

Wat doet een verloskundige?

Een verloskundige is heel eenvoudig gezegd iemand die bevallingen verricht. Een verloskundige kun je een beetje vergelijken met een huisarts. Een huisarts stuurt je pas naar een specialist of het ziekenhuis als hij of zij dit wenselijk acht.  Een verloskundige werkt precies zo. In Nederland ga je tijdens je zwangerschap in eerste instantie naar een verloskundige. Als verloskundige bied je prenatale zorg (begeleiding van een zwangere vrouw tot de geboorte) en help je bij de geboorte. Bij een thuisbevalling is het ook de verloskundige die als medicus aanwezig is. Indien een verloskundige dit nodig acht zal zij of hij de prenatale zorg met de gynaecoloog afstemmen. Bij complicaties wordt de zorg doorgaans aan een gynaecoloog overgedragen. Vrouwen kunnen in plaats van een thuisbevalling er ook voor kiezen om in een ziekenhuis te bevallen. Ook dan worden vrouwen doorgaans, zolang er geen complicaties en risico’s zijn, begeleidt en geholpen door een verloskundige. Het beroep van verloskundige is zeer sociaal en fysiek. Vaak zal je midden in de nacht moeten helpen bij een geboorte. Geboortes kunnen lang duren. Daarnaast ben je aanwezig bij zeer intieme en intense momenten in iemands leven. Gelukkig vaak met een goede afloop. Als verloskundige kun je werken bij een praktijk voor verloskundige of in dienst zijn van een ziekenhuis. Een verloskundige wordt soms ook wel een vroedvrouw of vroedkundige genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van verloskundige bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van verloskundige. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is verloskundige misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

  • mensen helpen en verzorgen
  • met mensen samenwerken
  • mensen lesgeven en iets bijbrengen
  • servicegericht en dienstverlenend werk

Realistisch

  • fysiek werk
  • werk waarbij je vuil kan worden
  • machines of apparatuur bedienen
  • in de natuur en/of met dieren werken
  • buiten zijn
  • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van verloskundige verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een verloskundige bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een verloskundige binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een verloskundige?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 42.036,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een verloskundige met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend verloskundige. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen verloskundige

Verloskundige worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor verloskundige.


Is verloskundige niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

  1. Ambulancechauffeur
  2. Mondhygiënist
  3. Thuishulp
  4. Huishoudelijke hulp
  5. Persoonlijk begeleider

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.