Thuishulp worden
 

Thuishulp worden

Thuishulp worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
74%
gemiddeld jaarsalaris
€ 38.183,-
vacatures
1066
 

Wat doet een thuishulp?

Wil jij thuishulp worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor thuishulp en. Maar wat doet een thuishulp eigenlijk? De werkzaamheden van een thuishulp bestaan uit helpen van ouderen, personen die revalideren of personen met een handicap. Je helpt mensen vooral met hun dagelijkse activiteiten. Bij de patiënt thuis of in een zorgfaciliteit. Taken die worden uitgevoerd in een woonomgeving kunnen bestaan uit de huishouding (bedden opmaken, de was en afwas doen) en eten koken. Soms moet je hulp bieden bij zorginstellingen waar mensen niet wonen. Als thuishulp kun je eventueel families, ouderen, mensen die revalideren en personen met een handicap adviseren over dingen als voeding, netheid en huishoudelijke activiteiten. Je bent betrokken bij of neemt het initiatief in het organiseren en afstemmen van de zorg rondom de cliënt(en). Een thuishulp wordt ook wel een zorghulp, wijkverpleeghulp, medewerker thuiszorg, verzorgende thuiszorg of thuisbegeleider genoemd.

Hoe word ik een thuishulp?

Hoe word je een thuishulp? In vacatures wordt meestal gevraagd om mensen die ervaring hebben met huishoudelijke taken, die zelfstandig kunnen werken en graag mensen helpen. Daarnaast moet je ook in de buurt wonen van het werkgebied van de werkgever. Opleidingsniveau is niet altijd belangrijk, zolang je maar kunt aantonen dat je over de juiste instelling en vaardigheden beschikt.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van thuishulp bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van thuishulp. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is thuishulp misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van thuishulp verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een thuishulp bedraagt 74%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een thuishulp binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een thuishulp?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 38.183,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een thuishulp met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend thuishulp. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een thuishulp over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een thuishulp € 32.000. Dat is afgerond bruto € 2.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor thuishulpen met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen thuishulp

Thuishulp worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor thuishulp.


Is thuishulp niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Ambulancechauffeur
 2. Mondhygiënist
 3. Thuishulp
 4. Huishoudelijke hulp
 5. Persoonlijk begeleider

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.