Persoonlijk begeleider worden
 

Persoonlijk begeleider worden

Persoonlijk begeleider worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
39%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.700,-
vacatures
87
 

Wat doet een persoonlijk begeleider?

Het beroep persoonlijk begeleider is eigenlijk een verzamelnaam voor functies waarin je specifieke doelgroepen ondersteunt. Bijvoorbeeld mensen met psychische problemen, gedragsproblemen of problemen op sociaal gebied. Dat kunnen jonge mensen zijn, maar ook bejaarden, asielzoekers of daklozen. Je begeleidt deze mensen bij dagelijkse dingen en helpt ze zo op weg naar een zelfstandig leven, zonder hulp van anderen. Als je mensen begeleid met een psychische of emotionele aandoening, heet je soms ook een assistent psychiatrie. Als je gehandicapte mensen ondersteunt, heet je een begeleider gehandicaptenzorg. Het beroep persoonlijk begeleider wordt ook wel persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van persoonlijk begeleider bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van persoonlijk begeleider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is persoonlijk begeleider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van persoonlijk begeleider verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een persoonlijk begeleider bedraagt 39%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een persoonlijk begeleider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een persoonlijk begeleider?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 39.700,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een persoonlijk begeleider met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend persoonlijk begeleider. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een persoonlijk begeleider over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een persoonlijk begeleider € 32.000. Dat is afgerond bruto € 2.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor persoonlijk begeleiders met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen persoonlijk begeleider

Persoonlijk begeleider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor persoonlijk begeleider.

Vacatures persoonlijk begeleider

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als persoonlijk begeleider? Bekijk hieronder de vacatures.


Is persoonlijk begeleider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Ambulancechauffeur
 2. Mondhygiënist
 3. Thuishulp
 4. Huishoudelijke hulp
 5. Persoonlijk begeleider

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.