Huishoudelijke hulp worden
 

Huishoudelijke hulp worden

Huishoudelijke hulp worden
opleidingsniveau
geen
kans op robotisering
74%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
253
 

Wat doet een huishoudelijke hulp?

Als huishoudelijke hulp of huishoudelijk medewerker ben je verantwoordelijk voor het verrichten van huishoudelijke ondersteuning bij mensen thuis. Meestal zijn dit mensen die door omstandigheden zoals ouderdom, (tijdelijke) invaliditeit of andere redenen niet in staat zijn om zelf huishoudelijke werkzaamheden te verrichten. Je verricht voornamelijk zogenaamde ADL taken. ADL staat voor algemene dagelijkse levensverrichtingen. Denk aan het helpen bij of verzorgen van de maaltijdbereiding, tafel dekken, opruimen en afwassen, huis schoonmaken, boodschappen doen, helpen bij reizen, lichaamsverzorging, etc. Naast praktische hulp in het huishouden heeft je werk als huishoudelijke hulp ook een sociale component. Je bent geïnteresseerd in je klanten, maakt makkelijk een praatje en geeft mensen persoonlijke aandacht. Dat is ook meteen het grote verschil met een beroep als schoonmaakmedewerker waarbij je werkzaamheden alleen bestaan uit het schoonmaken van een huis. Wordt soms ook een thuishulp, medewerker thuishulp of thuiszorg genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van huishoudelijke hulp bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van huishoudelijke hulp. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is huishoudelijke hulp misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van huishoudelijke hulp verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een huishoudelijke hulp bedraagt 74%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een huishoudelijke hulp binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een huishoudelijke hulp?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een huishoudelijke hulp met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend huishoudelijke hulp. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor huishoudelijke hulp.

Vacatures huishoudelijke hulp

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als huishoudelijke hulp? Bekijk hieronder de vacatures.


Is huishoudelijke hulp niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Ambulancechauffeur
 2. Mondhygiënist
 3. Thuishulp
 4. Huishoudelijke hulp
 5. Persoonlijk begeleider

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.