Technisch operator worden
 

Technisch operator worden

Technisch operator worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
24%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
77
 

Wat doet een technisch operator?

Een technisch operator of technicus industriële productie is eigenlijk een allround technicus die het leuk vindt om aan verschillende machines of installaties te werken. Je zorgt er voor dat alles op rolletjes loopt, wat machines betreft. Denk aan pompen, koel-en vriesinstallaties, separatoren of dieselmotoren. Je werkzaamheden kunnen bestaan uit het instellen, testen en aanpassen van productiemachines. Met behulp van een combinatie van elektrische, elektronische, mechanische, hydraulische, pneumatische of computer technologieën. Een technicus industriële productie wordt ook wel een operationeel technicus genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van technisch operator bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van technisch operator. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is technisch operator misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van technisch operator verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een technisch operator bedraagt 24%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een technisch operator binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een technisch operator?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een technisch operator met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend technisch operator. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen technisch operator

Technisch operator worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor technisch operator.

Vacatures technisch operator

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als technisch operator? Bekijk hieronder de vacatures.


Is technisch operator niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.