Automonteur worden
 

Automonteur worden

Automonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
59%
gemiddeld jaarsalaris
€ 32.400,-
vacatures
148
 

Wat doet een automonteur?

Wil jij automonteur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor automonteurs. Maar wat doet een automonteur eigenlijk? Als automonteur of autotechnicus bestaan je werkzaamheden uit het repareren en onderhouden van auto’s. Hoe hoger het niveau waarop je werkt, hoe moeilijker de klussen. Een ervaren automonteur lost ook grotere en complexere problemen op. Omdat auto’s steeds meer elektronica en computersystemen bevatten, dien je als automonteur ook steeds meer kennis van elektronicasystemen en softwaretoepassingen te hebben. Bij het repareren en onderhouden van auto’s kun je denken aan de volgende werkzaamheden. Bespreken en inventariseren van eventuele problemen met de auto-eigenaar. Nakijken van alle onderdelen van voertuig en motor. Vaststellen van de benodigde reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Maken van een kostenindicatie van de reparatie. Repareren of vervangen van kapotte onderdelen en het verrichten van onderhoudsbeurten aan voertuigen. Eventueel uitvoeren van een periodieke keuring (APK). Soms moet je als monteur ook op locatie, bijvoorbeeld bij pech, reparatiewerkzaamheden uitvoeren. Een automonteur die de meer complexe problemen oplost, wordt ook wel een technisch specialist personenauto’s genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van automonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van automonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is automonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van automonteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een automonteur bedraagt 59%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een automonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een automonteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 32.400,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een automonteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend automonteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van automonteur over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een automonteur € 29.000. Dat is afgerond bruto € 2.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.100 per maand en ongeveer € 2.800 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor automonteurs met speciale vaardigheden. Maar er zijn ook werkgevers die, in vergelijking met andere werkgevers, voor hetzelfde werk een hoger salaris bieden.Opleidingen en cursussen automonteur

Automonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor automonteur.

Vacatures automonteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als automonteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is automonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.