Biomedische ingenieur worden
 

Biomedische ingenieur worden

Biomedische ingenieur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 32.810,-
vacatures
66
 

Wat doet een biomedische ingenieur?

Wat doet een biomedisch ingenieur? Een (bio)medisch ingenieur combineert technologie met kennis van het menselijk lichaam om onder meer behandelingen te verbeteren of nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen. Denk daarbij aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen of medische apparatuur en het kweken van weefsels. Bijvoorbeeld voor het kweken van een hartklep of het ontwerpen van protheses voor gehandicapten kinderen. Dit doet een biomedisch ingenieur door het toepassen van kennis van bouwkundige, biologische en biomechanische principes. Met als doel oplossingen te creëren die een arts kan gebruiken. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van biomedische ingenieur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van biomedische ingenieur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is biomedische ingenieur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van biomedische ingenieur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een biomedische ingenieur bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een biomedische ingenieur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een biomedische ingenieur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 32.810,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een biomedische ingenieur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend biomedische ingenieur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen biomedische ingenieur

Biomedische ingenieur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor biomedische ingenieur.

Vacatures biomedische ingenieur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als biomedische ingenieur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is biomedische ingenieur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.