Bouwkundig adviseur worden
 

Bouwkundig adviseur worden

Bouwkundig adviseur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.433,-
vacatures
51
 

Wat doet een bouwkundig adviseur?

Wil jij bouwkundig adviseur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor bouwkundig adviseurs. Maar wat doet een bouwkundig adviseur eigenlijk? Een bouwkundig adviseur is een consultant op het gebied van civiele techniek en bouwkunde. Als bouwkundig adviseur help je klanten met het verbeteren of maken van een bouwkundig ontwerp en adviseer je over bouwregelgeving. Soms dien je ook inspecties uit te voeren. In opdracht van bijvoorbeeld een bouwonderneming of overheidsinstelling. Veel bouwkundig adviseurs zijn gespecialiseerd in een bepaald gebied. Een bouwkundig adviseur wordt soms ook een adviseur bouwkunde genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van bouwkundig adviseur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van bouwkundig adviseur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is bouwkundig adviseur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van bouwkundig adviseur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een bouwkundig adviseur bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een bouwkundig adviseur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een bouwkundig adviseur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 35.433,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een bouwkundig adviseur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend bouwkundig adviseur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen bouwkundig adviseur

Bouwkundig adviseur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor bouwkundig adviseur.

Vacatures bouwkundig adviseur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als bouwkundig adviseur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is bouwkundig adviseur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.