Chemisch-fysisch laborant worden
 

Chemisch-fysisch laborant worden

Chemisch-fysisch laborant worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
97%
gemiddeld jaarsalaris
€ 20.400,-
vacatures
22
 

Wat doet een chemisch-fysisch laborant?

Als chemisch-fysisch laborant of analist onderzoek je monsters in een laboratorium van bijvoorbeeld een bedrijf of fabriek. Je voert hiervoor gestandaardiseerde kwantitatieve of kwalitatieve onderzoeken uit om de fysische of chemische eigenschappen van bijvoorbeeld voedsel, dranken, chemicaliën, metaal, glas, beton of rubber vast te stellen. Doel is vaak om afwijkingen of onregelmatigheden op te sporen. Dit doe je meestal met de computer of handmatig. Een chemisch-fysisch laborant wordt vaak ook afgekort tot chemisch laborant of omschreven als chemicus die werkzaam is op een laboratorium.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van chemisch-fysisch laborant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van chemisch-fysisch laborant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is chemisch-fysisch laborant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van chemisch-fysisch laborant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een chemisch-fysisch laborant bedraagt 97%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een chemisch-fysisch laborant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een chemisch-fysisch laborant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 20.400,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een chemisch-fysisch laborant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend chemisch-fysisch laborant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen chemisch-fysisch laborant

Chemisch-fysisch laborant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor chemisch-fysisch laborant.

Vacatures chemisch-fysisch laborant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als chemisch-fysisch laborant? Bekijk hieronder de vacatures.


Is chemisch-fysisch laborant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.