Hardware engineer worden
 

Hardware engineer worden

Hardware engineer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
22%
gemiddeld jaarsalaris
€ 44.656,-
vacatures
157
 

Wat doet een hardware engineer?

Als hardware engineer hou je bezig met het onderzoeken, ontwerpen, ontwikkelen of testen van de hardware. Hardware is alles wat tastbaar is aan een computersysteem of onderdeel van een computer. Denk aan de behuizing, beeldschermen, bekabeling en andere tastbare zaken die nodig zijn om software te laten werken. Als hardware engineer ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen van elektrotechnische installaties, automatiseringsinstallaties, computers of computer gerelateerde apparatuur. Voor commercieel, industrieel, militair of wetenschappelijk gebruik.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van hardware engineer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van hardware engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is hardware engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van hardware engineer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een hardware engineer bedraagt 22%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een hardware engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een hardware engineer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 44.656,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een hardware engineer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend hardware engineer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een hardware engineer € 43.000. Dat is bruto € 3.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.000 per maand en ongeveer € 4.100 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor hardware engineers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen hardware engineer

Hardware engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor hardware engineer.

Vacatures hardware engineer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als hardware engineer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is hardware engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.