Dierenarts worden
 

Dierenarts worden

Dierenarts worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 64.890,-
vacatures
19
 

Wat doet een dierenarts?

De werkzaamheden van een dierenarts bestaan formeel uit het diagnosticeren en behandelen van of onderzoek doen naar ziekten en letsels bij dieren. Maar wat doet een dierenarts nu eigenlijk? Hij of zij onderzoekt dieren die ziek zijn. Bij het diagnosticeren van ziektes kan een dierenarts gebruik maken van bloedtesten, röntgenfoto’s en scans. Indien nodig of gewenst zal een dierenarts ingrepen uitvoeren. Van het terugzetten tot botten, het verzorgen van wonden tot het opereren van dieren. Een dierenarts zal daarnaast veel routinematige onderzoeken en handelingen verrichten. Zoals jaarlijkse controles maar ook het verrichten van inentingen, steriliseren castreren van huisdieren en het laten inslapen van oude en of zeer zieke dieren. Dierenartsen bedienen drie groepen van klanten; huisdiereigenaren, veehouders en paardenhouders. Dierenarts is een populair beroep. Onder kinderen in de brugklas staat het beroepen in de top 10 van populairste beroepen van meisjes. Toch is het aantal plekken voor een opleiding tot dierarts beperkt. Om dierenarts te worden moet je een universitaire opleiding volgen tot dierenarts. Dat kan in Nederland maar op één plek: de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hier word je opgeleid tot dierenarts. Kun je geen dierenarts meer worden en wil je toch met dieren werken? Bekijk dan de lijst met dierenberoepen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van dierenarts bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van dierenarts. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is dierenarts misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Toekomst beroep dierenarts

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een dierenarts bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een dierenarts binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen dierenarts

Dierenarts worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor dierenarts.

Vacatures en salarissen dierenarts

Het gemiddeld jaarsalaris van een dierenarts bedraagt € 64.890,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is dierenarts niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.