Elektro engineer worden
 

Elektro engineer worden

Elektro engineer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
3%
gemiddeld jaarsalaris
€ 40.748,-
vacatures
29
 

Wat doet een elektro engineer?

Een elektro engineer of elektronisch ingenieur houdt zich bezig met het onderzoeken, ontwerpen, ontwikkelen of testen van elektronische onderdelen en systemen voor commercieel, industrieel, militair of wetenschappelijk gebruik. Door middel van kennis van elektronische theorie en materiaaleigenschappen. Werkzaamheden kunnen tevens bestaan uit het ontwerpen van elektronische netwerken en onderdelen voor gebruik in werkvelden als telecommunicatie, stuur- en aandrijvingssystemen in de luchtvaart, akoestiek of instrumentatie en besturing.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van elektro engineer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van elektro engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is elektro engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van elektro engineer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een elektro engineer bedraagt 3%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een elektro engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een elektro engineer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 40.748,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een elektro engineer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend elektro engineer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen elektro engineer

Elektro engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor elektro engineer.


Is elektro engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.