Extraversie

Wat zijn nu typisch extraverte en introverte beroepen?

Extraversie is een van de vijf persoonlijkheidskenmerken uit de veel gebruikte Big Five persoonlijkheidstheorie. Extraverte mensen krijgen energie van contact met andere mensen terwijl introverte mensen liever op zich zelf zijn. Of je nu extravert of introvert bent, er bestaan altijd beroepen die goed bij je passen. Wil je weten hoe hoog je scoort op extraversie en welke beroepen bij jou passen? Doe dan de Big Five test.

BIG FIVE TEST

extraversie

Persoonlijkheidskenmerk extraversie

Extraversie is een van de vijf persoonlijkheidskenmerken uit de Big Five persoonlijkheidstheorie. De andere vier kenmerken zijn emotionele stabiliteit, ordelijkheid, vriendelijkheid en openheid. Net als de vier andere kenmerken is extraversie een schaal waarop je hoog, laag of ergens daar tussenin scoort. De meeste mensen scoren rond het gemiddelde en zijn dus een beetje introvert of extravert.

Een extravert iemand is te typeren als spontaan, levendig en mededeelzaam. Een introvert iemand is eerder te typeren als gereserveerd, rustig en stil. Extraverte mensen staan op feestje graag in het middelpunt van de aandacht en leggen gemakkelijk contact met veel mensen. Introverte mensen zullen op een feestje eerder vanaf de zijlijn toekijken en hoeven niet zo nodig met veel verschillende mensen te praten. In werksituaties zullen extraverte mensen de voorkeur hebben voor een baan waarbij ze contacten kunnen leggen en onder de mensen zijn. Introverte mensen zullen beter gedijen in werksituaties waar ze hun eigen gang kunnen gaan en alleen kunnen werken.

Voor mensen die hoog of laag op deze schaal scoren, is het belangrijk beroepen te vermijden die niet bij hen passen. Een introvert persoon zal niet gelukkig worden in functies waar je presentaties moet geven en veel klantcontact hebt. Een extravert persoon zal daarentegen ongelukkig worden in functies waarbij je weinig contact hebt met andere mensen.

Extraverte beroepen

Bij veel beroepen is een hoge score op extraversie gewenst. Dit zijn de dynamischere beroepen met veel menselijk contact. Denk aan functies in bijvoorbeeld de sales, zorg, onderwijs en het management.

Introverte beroepen

Er zijn genoeg beroepen waar een lagere score op extraversie heel gewenst is. Dit zijn de beroepen waarbij het belangrijk is dat je op je zelf kunt werken en relatief weinig contact hebt met andere mensen. Denk aan functies in de ICT, onderzoek, bouw, distributie, industrie of dienstensector waarbij je veel achter de computer zit of een eigen werkplek hebt en heel zelfstandig werkt.

Andere Big Five beroepen

Ben je benieuwd naar de andere Big Five beroepen? Kijk dan op het overzicht van Big Five beroepen en vind de beroepen die passen bij de verschillende Big Five persoonlijkheidskenmerken.

BIG FIVE BEROEPEN