Persoonlijkheidskenmerk Openheid

Openheid is een van de vijf persoonlijkheidskenmerken uit de veel gebruikte Big Five persoonlijkheidstheorie. Nieuwsgierige en fantasievolle mensen hebben vaak een hoge score op openheid. Mensen die lager scoren op openheid houden over het algemeen minder van veranderingen en zijn wat traditioneler ingesteld. Afhankelijk van een situatie kan een lage of hoge score op openheid situatie gewenst zijn. Wil je weten hoe je scoort op openheid en welke beroepen daarbij passen? Doe dan de Big Five persoonlijkheidstest.

PERSOONLIJKHEIDSTEST

openheid

Ben je vooruitstrevend of traditioneel?

Het kenmerk openheid geeft aan of iemand vooruitstrevend of traditioneel is. Openheid wordt voluit ook wel ‘openheid voor ervaring’ of ‘open staan voor nieuwe ervaringen’ genoemd. Het is een van de vijf kenmerken waarmee je iemands persoonlijkheid kunt omschrijven. Deze en vier andere kenmerken geven een goed beeld van iemands karakter. De andere vier kenmerken zijn emotionele stabiliteit, extraversie, vriendelijkheid en ordelijkheid. Net als deze vier kenmerken is openheid een schaal waarop je hoog, laag of ergens daar tussenin scoort. De meeste mensen scoren rond het gemiddelde en zijn dus een beetje open te noemen.

Hieronder staan omschrijvingen van mensen die hoog scoren op openheid. Hoe vaker een uitspraak op jou van toepassing is, hoe hoger je zal scoren op de schaal voor openheid.

 • Heeft een grote woordenschat
 • Heeft een brede interesse
 • Bezoekt graag nieuwe plaatsen
 • Is fantasierijk
 • Geniet van de schoonheid van de natuur
 • Is altijd nieuwsgierig naar de oorzaak

Maar wellicht herken je jezelf ook wel in een aantal van onderstaande omschrijvingen. Deze omschrijvingen zijn van toepassing op mensen die laag scoren op openheid.

 • Houdt niet van veranderingen
 • Hecht veel belang aan tradities
 • Dagdroomt zelden
 • Vermijdt filosofische discussies
 • Gaat niet graag naar musea
 • Is niet snel geëmotioneerd

Mensen die heel hoog scoren op openheid zullen soms vlinderachtig, te academisch en als weinig doortastend overkomen. Terwijl mensen die laag scoren openheid soms rigide of rechtlijnig zullen overkomen.

 

Is een lage score op openheid slecht?

Je zou denken dat een hoge score op openheid het meest wenselijke is. Want iedereen wil wel creatief en vindingrijk gevonden worden. Er zijn zeker ook veel situaties denkbaar waarbij openheid belangrijk is. Entrepreneurs, mensen die een nieuw bedrijf beginnen, zullen over het algemeen hoog scoren op de schaal voor openheid. Maar als het bedrijf eenmaal staat en een bepaalde grootte heeft, kan het soms beter zijn als iemand anders de leiding neemt. Er is dan behoefte aan een persoon die een bepaalde koers weet vast te houden en het bedrijf zo de kans geeft zich te ontwikkelen. Te veel verandering kan in bepaalde situaties ook onwenselijk of contraproductief zijn. Het is dus erg afhankelijk van de het werk en de situatie of een hoge of juist lage score op openheid de voorkeur geniet.

 

Beroepen waarbij je open moet staan voor nieuwe ervaringen

Mensen die open staan voor ervaringen doen graag werk waarin ze nieuwe dingen meemaken, over dingen kunnen filosoferen of inventief kunnen zijn. Hun creativiteit maakt dat ze in veel sectoren en functies kunnen werken.

Entrepreneur

Journalist

Copywriter

Illustrator

Loopbaanadviseur

Regisseur

 

Beroepen waarbij je minder open moet zijn

Mensen die lager scoren op openheid voor ervaringen houden van voorspelbaarheid in het werk en zijn wat traditioneler. Dat is handig in sectoren waarin het van belang is dat je volgens bestaande regels en procedures werkt. Zoals de bouwsector, administratieve sector en bij toezicht en regelgeving.

Accountant

Algemeen directeur

Jurist

Installatiemonteur

Werkvoorbereider

Operator

 

Ben je benieuwd naar de andere Big Five beroepen? Kijk dan op het overzicht van Big Five beroepen en vind de beroepen die passen bij de verschillende Big Five persoonlijkheidskenmerken.

BIG FIVE BEROEPEN