Hoe vriendelijk ben ik eigenlijk?

Hoe vriendelijk ben ik eigenlijk? Deze vraag kun je beantwoorden door te kijken hoe je bij een persoonlijkheidstest op het persoonlijkheidskenmerk ‘vriendelijkheid’ scoort. Vriendelijkheid is namelijk een van de vijf kenmerken die bij een persoonlijkheidstest worden gemeten.

Wil je weten hoe vriendelijkheid je bent? Doe dan de big five persoonlijkheidstest en ontdek of je in de ogen van anderen een behulpzaam persoon bent.

PERSOONLIJKHEIDSTEST

vriendelijkheid

Wanneer is iemand vriendelijk?

Vriendelijkheid wordt ook wel altruïsme, mensgerichtheid of meegaandheid genoemd. Vriendelijkheid is een van de vijf kenmerken uit de big five persoonlijkheidstheorie. De andere vier zijn emotionele stabiliteit, extraversie, ordelijkheid en openheid. Mensen die hoog scoren op vriendelijkheid kun je herkennen aan de volgende kenmerken. Ze zullen discussies vermijden, zullen andere mensen niet onder druk zetten, zijn over het algemeen vrij bescheiden, zijn behulpzaam, zijn oprecht bezorgd over anderen en hebben vertrouwen in andere mensen. Mensen die wat minder hoog scoren op de persoonlijkheidsdimensie vriendelijkheid zijn over het algemeen wat competitiever, houden minder rekening met de gevoelens van anderen en zijn meer gericht op het eigen belang. Met vriendelijkheid wordt niet bedoeld of je aardig of attent bent. Het gaat erom dat oog hebt voor de belangen van anderen. Daarom scoren verkopers over het algemeen lager op het kenmerk vriendelijkheid. Hoewel ze erg aardig en attent kunnen overkomen, hebben ze een ander belang, namelijk een product of dienst verkopen.

competitief

Is een lage score op vriendelijkheid slecht?

Een lage score op vriendelijkheid is niet per se slecht. Een lagere score op vriendelijkheid betekent dat je competitiever bent en impopulaire maatregelen durft te nemen. Dit kan soms zelfs gewenst of nodig zijn. Soms moet iemand de confrontatie aangaan om erger te voorkomen. Daarnaast betekent een lage score op vriendelijkheid dat je ten opzichte van anderen iets minder snel geneigd zal zijn om aan het belang van anderen te denken. Een lagere score op vriendelijkheid is dus een relatieve score en betekent niet meteen dat je een onaangenaam of asociaal persoon bent.

Vriendelijkheid en een passende werkomgeving

Vriendelijke mensen houden van werk waarbij ze iets kunnen betekenen voor andere mensen. Voorbeelden van sectoren die vriendelijke mensen aanspreken zijn de gezondheidszorg en het onderwijs. Denk aan beroepen zoals verpleegkundige, leraar basisonderwijs, mediator en huisarts. Mensen die lager scoren op vriendelijkheid houden van werk waarbij ze hun eigen doelen en ambities kunnen waarmaken. Ze kunnen goed impopulaire maatregelen nemen en werken onder competitieve omstandigheden. Voorbeelden van sectoren waarin deze mensen goed functioneren zijn sales, directie en ordehandhaving. Voorbeelden van competitieve beroepen zijn advocaat, salesmanager, inkoper, beveiliger, straatverkoper of vertegenwoordiger.

 

Tips voor vriendelijke en competitieve mensen

Mensen met een hoge score op vriendelijkheid moeten wel oppassen dat ze niet over hun eigen grenzen heengaan, alleen maar om anderen te helpen. Voor vriendelijke mensen geldt dat ze op tijd ‘nee’ moeten durven te zeggen. Je kan tenslotte alleen iets voor anderen betekenen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Een training assertiviteit kan helpen om te leren om, met respect voor anderen, meer voor jezelf op te komen. Voor mensen die laag scoren op vriendelijkheid en dus competitiever zijn ingesteld, geldt dat het ook lonend kan zijn om andere mensen goed en belangeloos te helpen. Wellicht dat er een moment komt dat zij jou kunnen helpen, op het moment dat je hulp nodig hebt.