UI Designer worden
 

UI Designer worden

UI Designer worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
30%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
3
 

Wat doet een ui designer?

Een UI Designer is een developer of software ontwikkelaar die zich toelegt op het vormgeven van websites en andere online toepassingen zodat deze (nog) beter functioneren. De UI in UI designer is een afkorting van user interface. Ook wel te vertalen als gebruikersomgeving. Een goede user interface zorgt er voor dat een gebruiker haast intuïtief aanvoelt waar hij of zij op moet klikken om een bepaald resultaat te verkrijgen. Als UI designer zorg je hier voor. Bijvoorbeeld door het selecteren, vormgeven of plaatsen van elementen als buttons, afbeeldingen, illustraties en lettertypes. Bij sommige vacatures wordt er om een UX/UI designer gevraagd. Terwijl het toch echt twee verschillende functie zijn. Maar wat is nu het verschil tussen een user experience (UX) designer en een user interface (UI) designer? De UX designer is de meer analytische en technische designer. Die op basis van analyses en testen constant op zoek is naar het verbeteringen voor een interface. De UI designer houdt zich meer bezig met het optimaliseren van een interface door middel van design en ontwerp. Vaak op basis van de bevindingen van een UX designer. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van ui designer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van ui designer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is ui designer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van ui designer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een ui designer bedraagt 30%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een ui designer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een ui designer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een ui designer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend ui designer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen ui designer

UI Designer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor ui designer.

Vacatures ui designer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als ui designer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is ui designer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Signmaker
 2. Webdesigner
 3. UI Designer
 4. Grafisch vormgever
 5. Trainer

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.