Trainer worden
 

Trainer worden

Trainer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 40.676,-
vacatures
249
 

Wat doet een trainer?

Een trainer helpt mensen om beter te functioneren. Dit doet een trainer door het vormgeven en doceren van trainings- en ontwikkelingsprogramma's om prestaties op individueel niveau en organisatieniveau te verbeteren. Als trainer kun je ook gevraagd worden om te analyseren welke trainingsbehoefte er is. Bij trainingen op organisatieniveau kun je denken aan incompany trainingen waarbij je groepen mensen in een bedrijf of organisatie traint. Bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken, verkopen, medezeggenschap, verandermanagement, veiligheid of communicatie. Dit kunnen korte trainingen zijn maar ook langdurige trainingen waarbij je regelmatig terugkomt en door middel van groepssessies veranderprocessen bijstuurt. Als trainer kun je uiteraard ook individuen helpen. In opdracht van een bedrijf, uitkeringsorganisatie of omdat iemand zelf geholpen wil worden. Ook hier zijn de onderwerpen en specialisaties zeer divers. Denk aan leiderschap en persoonlijke effectiviteit. Wil je trainer worden? Er zijn speciale opleidingen voor het vak van trainer. Maar ook als docent of coach beschik je al over vaardigheden die je als training goed kunt gebruiken.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van trainer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van trainer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is trainer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van trainer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een trainer bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een trainer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een trainer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 40.676,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een trainer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend trainer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een trainer, over een langere periode, bedraagt € 42.000. Dat is bruto € 3.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.000 per maand en ongeveer € 4.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor trainers met veel werkervaring. Daarnaast hangt het salaris van een trainer erg af van het onderwerp waarover training wordt gegeven. Trainers die training geven over vaardigheden die veelgevraagd zijn, zullen over het algemeen meer verdienen.Opleidingen en cursussen trainer

Trainer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor trainer.

Vacatures trainer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als trainer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is trainer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.