Interessetest

Met een interessetest onderzoek je jouw voorkeuren, welke activiteiten je aanspreken. Als je weet wat je interesses zijn, weet je wat je leuk vindt om te doen. Dat is ook de reden dat bij een loopbaanonderzoek vaak wordt begonnen met het onderzoeken van je interesses. Want op basis van je interesses kan je beter bepalen wat voor werk bij je past. Maar hoe kom je er achter wat jouw interesses zijn en welke beroepen hierbij passen?

Doe de test!

Kan je niet wachten en ben je benieuwd naar jouw interesses? Doe dan nu de interessetest voor beroepskeuze.

Interessetest voor beroepskeuze

Interesses

Wat zijn mijn interesses?

Hoe weet je nu wat jouw interesses zijn? Je kan je interesses ontdekken door onderstaande vragen te beantwoorden.

- Welke programma’s kijk ik graag op TV of wat voor filmpjes kijk ik graag op TikTok of YouTube?

- Bij wat voor activiteiten gaat de tijd heel snel? Wat vind ik zo leuk om te doen dat je jezelf niet snel verveelt?

- Hoe ziet mijn ideale vakantie eruit?

- Wat vind of vond ik leuke vakken op school?

- Wat is mijn droomberoep?

- Naar welke dingen of activiteiten kijk ik altijd uit? Waar verheug ik mij altijd op?

Een interessetest helpt je bij het beantwoorden van vragen zoals hierboven. Een interessetest laat zien wat voor interesses jouw voorkeur hebben en daarmee wat voor soort beroepen je zullen aanspreken en bij je zullen passen.

 

Waarom zijn interesses zo belangrijk?

Er wordt niets voor niets gezegd dat je iets moet moet doen wat je leuk vindt of waar je blij van wordt. Want als je iets doet wat je leukt vindt, kost dit je minder energie en zal je over het algemeen gelukkiger en succesvoller zijn. Ben je bijvoorbeeld iemand die heel sociaal is en graag andere mensen helpt? Kies dan een beroep met veel menselijk contact. Beroepen waarbij je veel alleen werkt, zullen dan over het algemeen minder goed bij je passen.

Een studiekeuze of beroepskeuze begint daarom bijna altijd bij het bepalen van je interesses. Ook voor mensen die al werkervaring hebben en een carrièreswitch gaan maken. Het ontdekken en in kaart brengen van je interesses is de logische eerste stap. Daarna kijk je pas welke vaardigheden en opleidingen je eventueel nodig hebt voor de banen die je leuk vindt. 

 

Waarom is een beroepskeuzetest eigenlijk een interessetest?

Een beroepskeuzetest is eigenlijk een interessetest. Want een beroepskeuzetest heeft als doel om te bepalen wat voor soort werk je leuk vindt om te doen en wat voor beroepen hierbij passen of welke studies je hiervoor moet volgen. Een beroepskeuzetest doe je niet om te bepalen wat je competenties zijn. Deze kan je leren door een opleiding of door middel van werkervaring. En misschien beschik je al over competenties die nodig of gewenst zijn in andere beroepen die jou leuk lijken.

 

Nog meer interessetesten

Beroepskeuzetesten zijn dus testen die je interesses vaststellen. Op Jobpersonality kan je verschillende interessetesten voor studie- en beroepskeuze maken. Zoals een algemene beroepskeuzetest, een mbo-beroepentest, IT-beroepentest, beroepentest hbo en wo en een studiekeuzetest. Al deze testen onderzoeken je interesses en laten zien welke studies of beroepen hierbij passen.

 

Wat is het verschil tussen hobby’s en interesses

Een hobby kan een goede aanwijzing zijn voor het werk dat je leuk vindt of bij je past. Meer hierover kan je lezen op Vind jouw hobby en ontdek welke beroepen bij je passen. Het is daarbij wel belangrijk om te bepalen waarom je een bepaalde hobby hebt. Veel jongens en meisjes zitten bijvoorbeeld op voetbal of hockey. Doen ze deze sport omdat ze daar zelf voor kozen of hebben hun vriendjes of papa of mama daar ook invloed op gehad? En wat vind je leuk aan je hobby? Het winnen, het teamgevoel, tijd door kunnen brengen met vrienden of vriendinnen, de club waar je lid bent, de feesten in het clubhuis, etc. Het kan dus zijn dat je jouw hobby om heel andere redenen leuk vindt dan iemand anders met dezelfde hobby. Interesses zijn dus specifieker dan hobby’s. Probeer jezelf dan ook af te vragen wat je zo leuk vindt aan jouw hobby.