Van een droomberoep naar een bereikbaar beroep

17-10-2023
De meeste droomberoepen blijven voor mensen onbereikbare beroepen. Veel droomberoepen kan je alleen uitoefenen na een lange universitaire studie. Of je moet over bijzondere talenten of fysieke kwaliteiten beschikken die bijna niemand heeft. Maar dat betekent niet dat het bij dromen hoeft te blijven. Want voor veel droomberoepen geldt dat er alternatieve beroepen zijn. Beroepen die veel overeenkomsten hebben met jouw droomberoep, maar waarvoor een minder zware opleiding nodig is en je soms alleen een korte training hoeft te volgen. Misschien verdien je wat minder of heeft het een ander imago. Maar toch zou het kunnen betekenen dat jouw droomberoep bereikbaarder is dan je vooraf denkt. Hieronder staan 15 droomberoepen. Bij elk droomberoep staan alternatieve beroepen die voor veel mensen haalbaar zijn. Bij elk beroep kan je doorklikken voor passende opleidingen en actuele vacatures. Welke bereikbare beroepen passen bij jouw droomberoep?

Droomberoep piloot

Alternatieve beroepen: machinistbuschauffeurvrachtwagenchauffeur

Een piloot is een klassiek droomberoep. Een piloot bestuurt vliegtuigen. Maar ook voor de alternatieve beroepen geldt dat je een speciaal rijbewijs nodig hebt, grote voertuigen bestuurt en een grote verantwoordelijkheid draagt. Vaak moet je mensen vervoeren en/of reis je naar het buitenland. Net als een verkeersvlieger.

Droomberoep ingenieur

Alternatieve beroepen: elektricien, liftmonteur, onderhoudsmonteur

Een ingenieur is een beschermd beroep en pas na een lange studie mag je deze titel gebruiken. Een ingenieur bedenkt technische oplossingen voor problemen. Dit geldt eigenlijk ook voor monteurs. Of je nu apparatuur installeert of mensen helpt bij een storing. Wat betekent dat mensen vaak erg blij zijn met je komst. Maar ook als monteur moet je een opleiding volgen. Weliswaar minder lang en zwaar als die van een ingenieur. Soms kan je ook leren en werken combineren waardoor je relatief snel aan de slag kunt.

Droomberoep chirurg

Alternatieve beroepen: doktersassistent, pedicure, schoonheidsspecialist

Je kan pas een chirurg worden na een langen en intensive geneeskundeopleiding. Gelukkig zijn er alternatieven. Vind je het leuk om bij mensen oneffenheden te verwijderen en er beter uit te laten zien? Werk je graag met handen? Dan zijn er verschillende gezondheidsberoepen waarmee je met jouw speciale verrichtingen een groot verschil kan maken.

Droomberoep dierenarts

Alternatieve beroepen: hondentrimmer, hondenuitlater, dierenverzorger

Dierenarts is vooral een droomberoep bij kinderen. Ook voor dit beroep geldt dat je dit niet zomaar kunt worden. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve beroepen. Zo is het aantal hondenbezitters erg groot. En veel van die honden moeten getrimd en uitgelaten worden. Ook is er behoefte aan dierenverzorgers bij winkels, agrariërs en dierenpensions. 

Droomberoep kunstenaar

Alternatieve beroepen: banketbakker, goudsmid, meubelmaker

Iedereen kan zich een kunstenaar noemen. Maar het aantal kunstenaars dat kan leven van de kunst die hij of zij maakt, is vrij klein. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve beroepen waarbij je creatief moet zijn en mensen blij maakt met een mooi vormgegeven product. Om bijvoorbeeld op te eten of als sieraad of meubel te gebruiken.

Droomberoep beroepsbrandweer

Alternatieve beroepen: ambulancechauffeur, leerlingenvervoerder, verkeersregelaar

Brandweerman of -vrouw is een typisch droomberoep van kinderen. Niet iedereen kan dat worden. Maar er zijn ook andere beroepen waarbij je mensen helpt, op verschillende plekken komt en je vaak zeer gewenst bent. 

Droomberoep militair

Alternatieve beroepen: cipier, beveiliger, politieagent

Mensen in uniform hebben vaak een grote aantrekkingskracht. Als beroepsmilitair zorg je daarnaast voor orde en veiligheid. Voor mensen die om een of andere manier niet (meer) kunnen werken als beroepsmilitair zijn er genoeg alternatieven. Beroepen waarbij je ook orde moet handhaven en je voor de herkenbaarheid een uniform draagt.

Droomberoep architect

Alternatieve beroepen: desktop publisher, webdesigner, grafisch vormgever

Als architect ontwerp je gebouwen. Het is een creatief beroep waarbij je tegelijkertijd over technische kennis moet beschikken. Niet iedereen kan architect worden en de vraag naar architecten is niet altijd even groot. Gelukkig zijn ook beroepen op het gebied van ontwerp en design waarbij je met jouw technische kennis, bijvoorbeeld van software, mooie ontwerpen maakt. Voor websites, producten en verpakkingen.

Droomberoep huisarts

Alternatieve beroepen: diëtist, gewichtsconsulent, audicien, opticien

Een huisarts helpt mensen bij hun gezondheidsvragen. Het is een beroep met veel contact en waarbij je dingen moet onderzoeken. Huisarts word je niet zomaar. Gelukkig zijn er genoeg beroepen die iets toegankelijker zijn waarbij je mensen ook kan helpen bij hun gezondheidsvragen. Je weet vaak iets van een specifiek gebied waardoor je sneller en beter mensen kan helpen. 

Droomberoep advocaat

Alternatieve beroepen: intercedent, makelaar, verkoopspecialist, trainer

Als advocaat kom je op voor je klanten. Ze hebben jou nodig omdat je een juridische achtergrond hebt en je benoemd bent tot advocaat. Wil je ook mensen met jouw expertise helpen? Bij het verkopen van speciale producten of diensten of het geven van trainingen kan je met jouw specifieke kennis zeer betekenisvol zijn voor mensen.

Droomberoep leerkracht

Alternatieve beroepen: pedagogisch medewerker, nanny, gids, coach

Als leerkracht of docent help je mensen bij hun ontwikkeling. Het is nog steeds een beroep met aanzien en een zekere status. Bij veel onderwijsinstellingen kan je als zij-instromer aan de slag. Maar als dat niet mogelijk is, zijn er gelukkig genoeg andere beroepen waarbij je kinderen en volwassen kan coachen en begeleiden.

Droomberoep entrepreneur

Alternatieve beroepen: alle beroepen

Veel mensen dromen ervan om entrepreneur te worden. Omdat ze dan miljonair kunnen worden maar wellicht ook omdat ze dan iets voor de wereld kunnen betekenen of veel autonomie hebben. Maar hoe word je een startend ondernemer? Daar is geen opleiding met baangarantie voor. Als entrepreneur moet je per definitie zelf een bedrijf starten waarbij je vaak een financieel risico loopt. Durf je dat aan maar heb je nog geen idee met wat voor dienst of product? Al studerende of werkende kom je vanzelf op een idee. Je bedenkt dan bijvoorbeeld iets dat sneller, goedkoper of mooier kan zijn.

Droomberoep rechter

Alternatieve beroepen: douaniersteward(ess), conducteur

Rechter is een beroep met een groot aanzien. Het uniform van een rechter benadrukt de neutraliteit. Om rechter te worden moet je een lange weg afleggen. Er zijn ook andere beroepen waarvoor je minder lang hoeft te studeren en waarbij het belangrijk is dat je onpartijdig overkomt en vertrouwen uitstraalt. Vooral bij beroepen met veel menselijk contact waarbij het belangrijk is dat mensen zich aan de regels houden.

Droomberoep notaris

Alternatieve beroepen: examinator, croupier, medewerker burgerzaken

Notaris is een klassiek beroep dat naast dokter en burgemeester vaak in het rijtje van beroepen met een goed imago voorkomt. Mensen moeten soms verplicht naar de notaris. Bijvoorbeeld voor een hypotheek, erfenis of de oprichting van een BV. Een notaris behandelt iedereen gelijk. Een notaris kan je niet zomaar worden. Maar er zijn genoeg andere functies waarbij het belangrijk is dat klanten weten dat je te vertrouwen bent en je iedereen gelijkwaardig behandelt.

Droomberoep burgemeester

Alternatieve beroepen: horecamanager, bedrijfsleider, shopmanager

Een burgemeester komt op voor de belangen van de inwoners van een gemeente. Een goede burgemeester is sociaal en ondernemend. Hij of zij maakt makkelijk contact en weet anderen te inspireren. Dit soort kwaliteiten zijn ook gevraagd in andere functies. Vooral in functies waarbij je leidinggeeft en veel mensen ontmoet.

 

Hoe is deze lijst met droomberoepen tot stand gekomen?

Wie bepaalt wat een droomberoep is? Dat is natuurlijk redelijk willekeurig. Om toch tot een herkenbare lijst te komen, hebben we gekeken naar drie soorten droomberoepen. De droomberoepen van kinderen. Beroepen met een goed imago en de meest aantrekkelijke beroepen bij daten. Uit deze drie lijsten hebben we een selectie van beroepen gemaakt. Deze droomberoepen zijn redelijk gelijk verdeeld over de verschillende persoonlijkheidskenmerken voor beroepskeuze. Zodat de meeste mensen wel een of twee beroepen als hun droomberoep zullen zien. Is er een droomberoep dat volgens jou in dit overzicht ontbreekt? Laat het weten en neem contact op. Dan zullen we deze met alternatieve beroepen toevoegen.