Liftmonteur worden
 

Liftmonteur worden

Liftmonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
39%
gemiddeld jaarsalaris
€ 28.800,-
vacatures
10
 

Wat doet een liftmonteur?

Een liftmonteur houdt zich bezig met het in elkaar zetten, monteren, repareren of onderhouden van diverse soorten liften. Denk aan elektrische of hydraulische liften, goederen- of passagiersliften en roltrappen. Je werkt daarbij vaak met allerlei types en fabricaten liftinstallaties. Als liftmonteur moet je soms ook storingsdiensten draaien. Omdat de meeste liften vaak en in wisselende omstandigheden worden gebruikt dienen deze regelmatig gecontroleerd en onderhouden te worden. Het beroep van liftmonteur is doorgaans erg afwisselend. Je kom op veel verschillende plekken en geen werkdag is hetzelfde. Als liftmonteur moet je wel onderzoekend ingesteld zijn. Veel problemen hebben te maken met elektrotechniek en je moet vaak eerst een analyse maken voordat je iets kunt installeren of repareren. Tegelijkertijd moet je over twee spreekwoordelijke rechterhanden beschikken. Dit houdt in dat je vaardig bent met gereedschap en apparatuur en mensen jou kennen als iemand die goed kan klussen. Waar werken liftmonteurs? Meestal bij bedrijven die liften installeren en onderhouden maar je kunt ook voor een bouwonderneming of organisatie met veel eigen liften werken. Liftmonteur worden? Je moet hiervoor wel een opleiding elektrotechniek of andere technische opleiding op middelbaar niveau hebben afgerond. Vanwege het tekort aan monteurs zullen er ook genoeg bedrijven zijn die een combinatie van werken en leren aanbieden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van liftmonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van liftmonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is liftmonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van liftmonteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een liftmonteur bedraagt 39%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een liftmonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een liftmonteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 28.800,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een liftmonteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend liftmonteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen liftmonteur

Liftmonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor liftmonteur.

Vacatures liftmonteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als liftmonteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is liftmonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.