Monteur hoogspanning worden
 

Monteur hoogspanning worden

Monteur hoogspanning worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
15%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.302,-
vacatures
18
 

Wat doet een monteur hoogspanning?

Een monteur hoogspanning is vaak een monteur elektrotechniek die zich heeft gespecialiseerd in hoogspanning. Onder hoogspanning wordt stroom verstaan met een voltage van meer dan 1000 volt. Dat betekent dat je meestal werkt in een omgeving waar veiligheidsvoorschriften zeer belangrijk zijn. Hoogspanning wordt vooral gebruikt voor transport van grote hoeveelheden elektrische energie. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de hoogspanningskabels in het landschap. Maar ook op industrieterreinen en in fabrieken wordt met hoogspanning gewerkt. Als monteur hoogspanning werk je mee aan het onderhoud, renovatie en bouw van elektrische midden- en hoogspanningsinstallaties. Maar denk ook aan het oplossen van storingen (storingswachtdienst) en inspecteren van installaties. In dit werk is het van belang dat je alle bevindingen vastlegt en meedenkt over mogelijke verbeterpunten op het gebied van veiligheid, kwaliteit en kosten. Als monteur hoogspanning heb je doorgaans een avontuurlijke en verantwoordelijke baan. Wil je monteur hoogspanning worden? Volg dan een opleiding elektrotechniek of werktuigbouwkunde op mbo-niveau. Andere benamingen voor dit beroep zijn onder andere engineer hoogspanning en technicus hoogspanning.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken monteur hoogspanning

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur hoogspanning. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur hoogspanning misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep monteur hoogspanning

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur hoogspanning bedraagt 15%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur hoogspanning binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen monteur hoogspanning

Monteur hoogspanning worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur hoogspanning.

Vacatures en salarissen monteur hoogspanning

Het gemiddeld jaarsalaris van een monteur hoogspanning bedraagt € 33.302,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur hoogspanning niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Werktuigbouwkundige
 2. Chirurg
 3. Elektromonteur
 4. Automonteur
 5. Laborant

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.