Monteur hoogspanning worden
 

Monteur hoogspanning worden

Monteur hoogspanning worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
15%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
26
 

Wat doet een monteur hoogspanning?

Een monteur hoogspanning is vaak een monteur elektrotechniek die zich heeft gespecialiseerd in hoogspanning. Onder hoogspanning wordt stroom verstaan met een voltage van meer dan 1000 volt. Dat betekent dat je meestal werkt in een omgeving waar veiligheidsvoorschriften zeer belangrijk zijn. Hoogspanning wordt vooral gebruikt voor transport van grote hoeveelheden elektrische energie. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de hoogspanningskabels in het landschap. Maar ook op industrieterreinen en in fabrieken wordt met hoogspanning gewerkt. Als monteur hoogspanning werk je mee aan het onderhoud, renovatie en bouw van elektrische midden- en hoogspanningsinstallaties. Maar denk ook aan het oplossen van storingen (storingswachtdienst) en inspecteren van installaties. In dit werk is het van belang dat je alle bevindingen vastlegt en meedenkt over mogelijke verbeterpunten op het gebied van veiligheid, kwaliteit en kosten. Als monteur hoogspanning heb je doorgaans een avontuurlijke en verantwoordelijke baan. Wil je monteur hoogspanning worden? Volg dan een opleiding elektrotechniek of werktuigbouwkunde op mbo-niveau. Andere benamingen voor dit beroep zijn onder andere engineer hoogspanning en technicus hoogspanning.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van monteur hoogspanning bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur hoogspanning. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur hoogspanning misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van monteur hoogspanning verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur hoogspanning bedraagt 15%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur hoogspanning binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een monteur hoogspanning?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een monteur hoogspanning met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend monteur hoogspanning. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen monteur hoogspanning

Monteur hoogspanning worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur hoogspanning.

Vacatures monteur hoogspanning

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als monteur hoogspanning? Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur hoogspanning niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.