Monteur industrie worden
 

Monteur industrie worden

Monteur industrie worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
67%
gemiddeld jaarsalaris
€ 41.127,-
vacatures
79
 

Wat doet een monteur industrie?

Wil jij monteur in de industrie worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor industriële monteurs. Maar wat doet een monteur industrie eigenlijk? Als monteur in de industrie bestaan je werkzaamheden bestaan uit het repareren, installeren, aanpassen of onderhouden van industriële productie- en verwerkingsmachines of raffinaderij- en pijpleidingsystemen. Denk hierbij aan onderhoudswerkzaamheden bij stilstand van productielijnen, oplossen van mechanische en/of elektrotechnische storingen aan de machines en installaties, uitvoeren van inspecties en preventief onderhoud aan de machines en installaties. Ook moet je als industrieel monteur meedenken in verbeteringen en optimalisatie van de productie. Soms moet je werken in dagdiensten of ploegendiensten. Uiteraard is je werkterrein vaak een grote fabriek of raffinaderij.

Hoe word ik een monteur industrie?

Voor het werk van een industrieel monteur wordt meestal een afgeronde mbo-opleiding op het gebied van elektrotechniek, industriële automatisering of vergelijkbaar gevraagd. De kans op werk na het voltooien van een technische opleiding is zeer groot.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van monteur industrie bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur industrie. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur industrie misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van monteur industrie verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur industrie bedraagt 67%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur industrie binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een monteur industrie?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 41.127,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een monteur industrie met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend monteur industrie. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen monteur industrie

Monteur industrie worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur industrie.

Vacatures monteur industrie

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als monteur industrie? Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur industrie niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.