Monteur werktuigbouw worden
 

Monteur werktuigbouw worden

Monteur werktuigbouw worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
24%
gemiddeld jaarsalaris
€ 34.356,-
vacatures
23
 

Wat doet een monteur werktuigbouw?

Een monteur werktuigbouw is meestal verantwoordelijk voor het repareren en onderhouden van machines in de industrie. Je werkt soms onder leiding van een bouwkundig ingenieur. Als monteur werktuigbouw bestaan je werkzaamheden onder andere uit het verrichten van inspecties en uitvoeren van reparaties, preventief onderhoud, controles voor voertuigen, vaartuigen, machines en voor installaties. Denk daarbij aan installaties voor voortstuwing, energie en watervoorziening. Of hydraulische systemen en stoom en sanitaire installaties die zijn in opgesteld in een machinekamer of industrieel complex. Als monteur werktuigbouw werk je vaak in omgevingen met een hoge temperatuur. In een machinekamer is het makkelijk een graad of 20 warmer dan in de buitenlucht. Het werk van een monteur werktuigbouw is vaak vrij fysiek. Omdat je doorgaans met grote machines en apparatuur werkt, moet je veel klimmen en klauteren. Onderdelen als tandwielkasten en generatoren zijn vaak zo zwaar dat de meeste delen met een kettingtakel verplaatst dienen te worden. Als monteur werktuigbouw moet je dus houden van fysiek en afwisselend werk, sterk zijn maar ook beschikken over twee rechterhanden. Wat betekent dat je handig bent en goed kunt sleutelen. Een monteur werktuigbouw wordt soms ook een servicemonteur werktuigbouw of monteur werktuigbouwkunde genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van monteur werktuigbouw bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur werktuigbouw. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur werktuigbouw misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van monteur werktuigbouw verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur werktuigbouw bedraagt 24%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur werktuigbouw binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een monteur werktuigbouw?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 34.356,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een monteur werktuigbouw met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend monteur werktuigbouw. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen monteur werktuigbouw

Monteur werktuigbouw worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur werktuigbouw.

Vacatures monteur werktuigbouw

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als monteur werktuigbouw? Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur werktuigbouw niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.