Back-end developer worden
 

Back-end developer worden

Back-end developer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 47.800,-
vacatures
14
 

Wat doet een back-end developer?

Back-end programmeurs of developers worden ook wel de programmeurs genoemd die onder de motorkap werken. Het beroep van back-end programmeur wordt soms ook aan elkaar geschreven (backend in plaats van back-end). Back-end programmeurs houden zich bezig met de software die voor een gebruiker minder zichtbaar is. Als back-end developer ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen, optimaliseren en het uitbreiden van de functies van deze software. Denk daarbij aan het ontwikkelen van API’s, een content managementsysteem (CMS) of het integreren van databases waarop websites draaien of ervoor zorgen dat websites en app’s snel draaien. Typische talen voor de backend zijn Java, C#, Python, PHP en SQL. Front-end programmeurs houden zich meer bezig met dat wat een gebruiker ziet. Een full-stack developer beheerst zowel de front-end als back-end.Wil je back-end programmeur worden? Er zijn tegenwoordig genoeg opleidingen waaruit je kunt kiezen. Zowel online als via klassikaal onderwijs. Via de keuzehulp programmeeropleidingen vind je wellicht een passende opleiding. Na een opleiding tot (back-end) programmeur ben je min of meer zeker van een baan.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een backend developer?

Duco van den Akker, backend developer van Coffee IT: "Back-end werk is leuk omdat je veel vrijheid hebt in het ontwerp van het gehele systeem. Je kan zelf bepalen hoe data gestructureerd is, wat er wel en niet opgeslagen wordt en hoe je algoritme voor verwerking van die data eruit ziet. Je kan je volledig focussen op de modellen en algoritmes zonder je zorgen te maken over verschillende browsers of Android/iOS versies. Het blijft altijd een leuke uitdaging om je code zo robuust mogelijk te maken voor die 100% test coverage."

Past het beroep van back-end developer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van back-end developer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is back-end developer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van back-end developer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een back-end developer bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een back-end developer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een back-end developer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 47.800,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een back-end developer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend back-end developer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een back-end developer € 43.000. Dat is bruto € 3.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.000 per maand en ongeveer € 4.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor back-end developers met veel werkervaring. De kans is wel groot dat de vraag naar back-end developers blijft stijgen en daarmee ook het salaris.Opleidingen en cursussen back-end developer

Back-end developer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor back-end developer.

Vacatures back-end developer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als back-end developer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is back-end developer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.