Backend developer worden
 

Backend developer worden

Backend developer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 48.661,-
vacatures
312
 

Wat doet een backend developer?

Backend programmeurs of developers worden ook wel de programmeurs genoemd die onder de motorkap werken. Het beroep van backend programmeur wordt soms ook met een tussenliggend streepje geschreven (back-end in plaats van backend). Backend programmeurs houden zich bezig met de software die voor een gebruiker minder zichtbaar is. Als backend developer ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen, optimaliseren en het uitbreiden van de functies van deze software. Denk daarbij aan het ontwikkelen van API’s, een content managementsysteem (CMS) of het integreren van databases waarop websites draaien of er voor zorgen dat websites en app’s snel draaien. Typische talen voor de backend zijn Java, C#, Phython, PHP en SQL. Front-end programmeurs houden zich meer bezig met dat wat een gebruiker ziet. Wil je backend programmeur worden? Er zijn tegenwoordig genoeg opleidingen waaruit je kunt kiezen. Zowel online als via klassikaal onderwijs. Via de keuzehulp programmeeropleidingen vind je wellicht een passende opleiding. Na een opleiding tot (backend) programmeur ben je min of meer zeker van een baan. 

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een backend developer?

Duco van den Akker, backend developer van Coffee IT: "Back-end werk is leuk omdat je veel vrijheid hebt in het ontwerp van het gehele systeem. Je kan zelf bepalen hoe data gestructureerd is, wat er wel en niet opgeslagen wordt en hoe je algoritme voor verwerking van die data eruit ziet. Je kan je volledig focussen op de modellen en algoritmes zonder je zorgen te maken over verschillende browsers of Android/iOS versies. Het blijft altijd een leuke uitdaging om je code zo robuust mogelijk te maken voor die 100% test coverage."

Kenmerken backend developer

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van backend developer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is backend developer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Toekomst beroep backend developer

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een backend developer bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een backend developer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen backend developer

Backend developer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor backend developer.

Vacatures en salarissen backend developer

Het gemiddeld jaarsalaris van een backend developer bedraagt € 48.661,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is backend developer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Programmeur
 2. Data analist
 3. Jurist
 4. Beleidsmedewerker
 5. Toezichthouder

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.