Full stack developer worden
 

Full stack developer worden

Full stack developer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 57.600,-
vacatures
35
 

Wat doet een full stack developer?

Een full stack developer is kort gezegd een softwareontwikkelaar die zich van A tot Z bezighoudt met het realiseren van een applicatie, website of softwareprogramma. Een fullstack developer is een front-end en backend developer ineen. Dat betekent dat een full stack developer software voor servers (backend) en voor browsers (front-end) maakt. Het aanpassen of maken van een database is bijvoorbeeld iets dat een back-end developer doet. Typische talen voor de backend zijn Java, C#, Python, PHP en SQL. Het vormgeven en maken van een website doet een front-end developer. De talen die hiervoor gebruikt worden Javascript (voor acties), html (plaatsing op pagina) en CSS (styling). Als full stack developer overzie je het geheel en ben je dus thuis in de talen die nodig zijn voor de achterkant en voorkant van een website. Het Engelse ‘full stack’ slaat op de lagen, onderdelen die een IT-project heeft. Als full stack developer heb je oog voor alle lagen, stacks.  In sommige vacatures wordt full stack developer als fullstack aan elkaar geschreven.

Hoe word je een full stack developer?

Na een opleiding informatica kan je ervoor kiezen om als full stack developer te gaan werken. De meeste informatici kunnen programmeren in talen voor de front en backend. Maar er zijn genoeg programmeurs die gespecialiseerd zijn in een specifieke taal en er op een gegeven moment voor kiezen om ook in een andere taal te gaan programmeren zodat software kunnen ontwikkelen voor de voor- en achterkant van een website of applicatie. Of je een full stack developer kunt worden, hangt dus af van de programmeertalen die je beheerst.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van full stack developer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van full stack developer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is full stack developer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van full stack developer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een full stack developer bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een full stack developer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een full stack developer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 57.600,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een full stack developer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend full stack developer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een full stack developer € 46.000. Dat is bruto € 3.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.200 per maand en ongeveer € 4.400 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor full stack developers met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen full stack developer

Full stack developer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor full stack developer.

Vacatures full stack developer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als full stack developer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is full stack developer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.