Full stack developer worden
 

Full stack developer worden

Full stack developer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 50.779,-
vacatures
688
 

Wat doet een full stack developer?

Een full stack developer is kort gezegd een softwareontwikkelaar die zich van A tot Z bezighoudt met het realiseren van een applicatie, website of softwareprogramma. Sommige softwareontwikkelaars houden zich bezig met een onderdeel van een applicatie. Bijvoorbeeld de back-end of front -end. Een full stack developer heeft oog voor het gehele plaatje en zorgt er voor dat alle systemen naadloos met elkaar samenwerken. Full stack slaat op de lagen, onderdelen die een IT-project heeft. Als full stack developer heb je oog voor alle lagen, stacks. Een full stack developer kun je ook wel typeren als een programmeur met ondernemende kwaliteiten. Je hoeft vaak ook niet over diepe kennis te beschikken, maar moet wel voldoende weten van zowel de voor- als de achterkant van bijvoorbeeld een website om de teams die daarmee bezig zijn met elkaar te verbinden. Dat vergt dus meer sociale en ondernemende vaardigheden.

Hoe word je een full stack developer?

De meeste full stack developers zijn begonnen als programmeur of hebben veel kennis van of ervaring met bepaalde programmeertalen. Je moet daarnaast beschikken over sociale en organisatorische vaardigheden. Zodat je met klanten, eindgebruikers en developers kunt communiceren en resultaatgericht bent. Om full stack developer te worden moet je dus vooral aantonen dat je over de vaardigheden beschikt die nodig zijn voor dit beroep.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken full stack developer

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van full stack developer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is full stack developer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep full stack developer

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een full stack developer bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een full stack developer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen full stack developer

Full stack developer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor full stack developer.

Vacatures en salarissen full stack developer

Het gemiddeld jaarsalaris van een full stack developer bedraagt € 50.779,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is full stack developer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.