Front-end developer worden
 

Front-end developer worden

Front-end developer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
39%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
20
 

Wat doet een front-end developer?

Een front-end developer is een programmeur die zicht bezig houdt met het ontwikkelen en ontwerpen van de ‘voorkant’ van softwaretoepassingen. Met de voorkant wordt bedoeld dat de software die ontwikkeld wordt, zichtbaar is voor de gebruiker. De ideale front-end developer is een webdesigner die goed kan programmeren. Aan de ene kant heb je oog voor vormgeving en aan de andere kant heb je verstand van de mogelijkheden en (on)mogelijkheden van software. Wat maakt een front-end developer? Als front-end developer werk je mee aan de realisatie van websites en (web)applicaties. Met jouw creativiteit en technische kennis zorg je ervoor dat deze websites en (web)applicaties nog beter ogen en functioneren. Je hebt verstand van front-end technieken als Javascript (voor acties), html (plaatsing op pagina), CSS (styling) en WordPress. Daarnaast ben jij altijd op de hoogte van de nieuwste technologieën en innovaties op het gebied van internettechnologie. Waar werkt een front-end developer? Bij grote bedrijven die eigen ontwikkelteams hebben met front-end en backend developers. Maar ook bij bedrijven die zich hebben toegelegd op het maken en onderhouden van (web)applicaties en websites voor andere bedrijven en organisaties. Wil jij front-end developer worden? Er zijn tegenwoordig genoeg opleidingen waaruit je kunt kiezen. Zowel online als via klassikaal onderwijs. Via de keuzehulp programmeeropleidingen vind je wellicht een passende opleiding.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van front-end developer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van front-end developer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is front-end developer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van front-end developer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een front-end developer bedraagt 39%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een front-end developer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een front-end developer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een front-end developer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend front-end developer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een front-end developer € 43.000. Dat is bruto € 3.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.000 per maand en ongeveer € 4.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor front-end developers met veel werkervaring. Door de grote vraag naar developers, zoals front-end developers, zullen de aangeboden salarissen waarschijnlijk blijven stijgen.Opleidingen en cursussen front-end developer

Front-end developer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor front-end developer.

Vacatures front-end developer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als front-end developer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is front-end developer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.