Prompter worden
 

Prompter worden

Prompter worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een prompter?

Een prompter is iemand die gespecialiseerd is in het bedenken van prompts. Een prompt is een vraag, commando waarmee je content (zowel beelden als teksten) creëert. Een prompter gebruikt hiervoor software, op basis van artificiële intelligentie (AI). Bijvoorbeeld ChatGPT of DALL·E 2. Deze software heeft een instructie (prompt) nodig om iets te genereren. Bijvoorbeeld: “Schrijf een ontslagbrief voor iemand wiens werk niet meer nodig is omdat dit geautomatiseerd kan worden”. Of: “Maak een afbeelding van een olieverfschilderij met een unicorn die in een ruimtepak op een raket door de ruimte zweeft.” Of: “Genereer code in Javascript voor een bewegende button”. De kwaliteit van de content die met AI wordt gegenereerd is afhankelijk van de prompts. Een goede prompter heeft dus een goed beeld, idee van het eindresultaat en weet hiervoor de juiste prompts te bedenken. Daarnaast is het vaak de taak van een prompter om het eindresultaat te beoordelen op kwaliteit en juistheid. Dus de meeste prompters hebben wel verstand van de content die zij maken. Of het nu afbeeldingen, teksten of stukjes code zijn. Een prompter werkt meestal in opdracht van anderen en moet zich dus ook kunnen verplaatsen in de wensen van de opdrachtgever. Een prompter wordt soms ook wel een prompt engineer genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van prompter bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van prompter. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is prompter misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van prompter verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een prompter bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een prompter binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een prompter?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een prompter met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend prompter. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen prompter

Prompter worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor prompter.

Vacatures prompter

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als prompter? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is prompter niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Signmaker
 2. Webdesigner
 3. UI Designer
 4. Grafisch vormgever
 5. Trainer

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.