Chemisch technoloog worden
 

Chemisch technoloog worden

Chemisch technoloog worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 69.600,-
vacatures
256
 

Wat doet een chemisch technoloog?

Een chemisch technoloog houdt zich bezig met het ontwerpen van uitrusting van chemische installaties en bedenken van processen voor de productie van chemicaliën en producten als brandstoffen, synthetisch rubber, kunststof, reinigingsmiddelen, cement, papier en pulp. Door het toepassen van principes en technologieën uit de scheikunde, natuurkunde en bouwkunde. Wordt ook wel een chemisch ingenieur, scheikundig ingenieur of chemical engineer genoemd. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van chemisch technoloog bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van chemisch technoloog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is chemisch technoloog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van chemisch technoloog verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een chemisch technoloog bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een chemisch technoloog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een chemisch technoloog?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 69.600,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een chemisch technoloog met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend chemisch technoloog. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen chemisch technoloog

Chemisch technoloog worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor chemisch technoloog.


Is chemisch technoloog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.