Werktuigbouwkundige worden
 

Werktuigbouwkundige worden

Werktuigbouwkundige worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
3
 

Wat doet een werktuigbouwkundige?

Een werktuigbouwkundige houdt zich bezig met het ontwerpen en produceren van apparaten en machines. Dit kunnen heel kleine apparaten en machines zijn tot grote industriële toepassingen. Het is een beroep waarbij je aan de ene kant veel moet nadenken en ontwerpen en aan de andere kant in aanraking komt met machines en apparaten die je al dan niet zelf hebt ontworpen. Als werktuigbouwkundige kun je veel kanten op. Je werkzaamheden kunnen heel divers zijn. Denk aan het plannen en ontwerpen van gereedschappen, machines en andere mechanisch functionerende apparatuur. Daarnaast heb je vaak ook een controlerende taak en zie je toe op installatie, functioneren, onderhoud en reparatie van apparatuur zoals centrale verwarmings-, gasleverings-, water- en stroomsystemen. Een werktuigbouwkundige wordt ook vaak een bouwkundig ingenieur of engineer werktuigbouw genoemd. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van werktuigbouwkundige bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van werktuigbouwkundige. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is werktuigbouwkundige misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van werktuigbouwkundige verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een werktuigbouwkundige bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een werktuigbouwkundige binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een werktuigbouwkundige?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een werktuigbouwkundige met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend werktuigbouwkundige. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen werktuigbouwkundige

Werktuigbouwkundige worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor werktuigbouwkundige.

Vacatures werktuigbouwkundige

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als werktuigbouwkundige? Bekijk hieronder de vacatures.


Is werktuigbouwkundige niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.