Stedenbouwkundige worden
 

Stedenbouwkundige worden

Stedenbouwkundige worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 64.170,-
vacatures
27
 

Wat doet een stedenbouwkundige?

Als stedenbouwkundige ontwikkel je plannen en programma's voor landgebruik en de locatie van fysieke faciliteiten zoals huizen, fabrieken en bedrijfshuisvesting. Deze plannen ontwikkel je meestal voor gemeentes, stedelijke gebieden en andere overheidsinstanties. Deze plannen bepalen de randvoorwaarden waarbinnen architecten en landschapsarchitecten ontwerpen kunnen maken. Een stedenbouwkundige wordt soms ook een specialist ruimtelijke ordening genoemd. Want je met jouw plannen bepaal je hoe een ruimtelijk gebied geordend gaat worden. Architecten en landschapsarchitecten bepalen vervolgens hoe de gebouwen en de natuurlijke omgeving eruit komt te zien. Het is overigens niet de stedenbouwkundige die bepaalt of er ergens gebouwd gaat worden. Dat bepaalt de overheid.

Waar werkt een stedenbouwkundige?

Als stedenbouwkundige kan je bijvoorbeeld werken voor een adviesbureau op het gebied van ruimtelijke ordening. Maar er zijn ook stedenbouwkundigen die werken bij een groot architectenbureau. Daarnaast kan je ook in dienst zijn van een gemeente of provinciale overheid.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van stedenbouwkundige bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van stedenbouwkundige. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is stedenbouwkundige misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van stedenbouwkundige verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een stedenbouwkundige bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een stedenbouwkundige binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een stedenbouwkundige?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 64.170,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een stedenbouwkundige met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend stedenbouwkundige. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen stedenbouwkundige

Stedenbouwkundige worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor stedenbouwkundige.

Vacatures stedenbouwkundige

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als stedenbouwkundige? Bekijk hieronder de vacatures.


Is stedenbouwkundige niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.